Întrebările gravidei despre COVID-19

1 gravida jpg jpeg

Sarcina este o perioad─â plin─â de entuziasm ┼či bucurie, dar ┼či de temeri, mai ales pentru viitoarele mame. ├Än timpul pandemiei de coronavirus, ├«ngrijor─ârile au atins cote ridicate printre gravide, care ├«┼či pun adesea ├«ntrebarea cea mai grea: ÔÇ×Eu ┼či bebe suntem ├«n pericol?ÔÇť.

Cu ajutorul sfaturilor personalizate, primite din partea medicilor ginecologi care le urm─âresc evolu┼úia sarcinii, m─âmicile se vor sim┼úi mai ├«n siguran┼ú─â. De asemenea, acestea ├«┼či pot lua c├óteva precau┼úii suplimentare, pentru a se pot bucura de o sarcin─â s─ân─âtoas─â, departe de grijile care le pot sc─âdea imunitatea. Astfel, se vor proteja pe ele ┼či pe copilul care urmeaz─â s─â vin─â pe lume. Cu siguran┼ú─â c─â femeile ├«ns─ârcinate trebuie s─â cunoasc─â impactul coronavirusului ┼či al bolii COVID-19 asupra unei sarcini, ├«ns─â nu trebuie s─â se ├«ngrijoreze exagerat ├«n aceast─â privin┼ú─â.

Cum pot preveni o infecţie cu SARS-CoV-2?

Evitarea infec┼úiei cu coronavirus ar trebui s─â fie ├«n aceast─â perioad─â o prioritate pentru orice femeie ├«ns─ârcinat─â. Femeile gravide pot experimenta modific─âri ale sistemului lor imunitar, care le pot face mai vulnerabile la virusurile respiratorii. Dac─â e┼čti gravid─â, ar trebui s─â-┼úi iei toate m─âsurile de precau┼úie pentru a te proteja. P─âstreaz─â distan┼úa fa┼ú─â de cei dinafara familiei restr├ónse, evit─â aglomera┼úiile, poart─â corect masca de protec┼úie, spal─â-┼úi m├óinile c├ót mai des ┼či programeaz─â ├«nt├ólniri mai rare cu ginecologul, pentru a limita deplas─ârile la cabinet.

Când trebuie să fac un test pentru coronavirus?

Dac─â ai simptome de COVID-19 sau crezi c─â ai intrat ├«n contact cu persoane infectate, adreseaz─â-te medicului care ├«┼úi urm─âre┼čte sarcina. Atunci c├ónd se va apropia momentul na┼čterii, este recomandat─â efectuarea unui test pentru depistarea coronavirusului, cu at├ót mai mult dac─â apar ┼či simptome, ca tusea, febra, respira┼úia dificil─â, durerile articulare sau de cap, oboseala intens─â. ├Än cazul ├«n care testul are rezultat pozitiv, dup─â na┼čtere, va fi nevoie de o perioad─â de m─âcar 14 zile ├«n care s─â r─âm├ói ├«n izolare, departe de bebelu┼č. Separarea este necesar─â pentru protejarea micu┼úului ┼či orice efort merit─â f─âcut ├«n beneficiul acestuia.

Pot transmite infecţia copilului?

Deocamdat─â, nu sunt ├«ndeajuns de multe date ├«nc├ót s─â se ┼čtie cu exactitate dac─â infec┼úia se transmite de la mam─â la bebe pe perioada sarcinii sau ├«n timpul na┼čterii. Pentru a nu exista suspiciuni, se iau toate m─âsurile de protec┼úie, ├«n special la na┼čtere ┼či dup─â aceasta. De aceea, medicii ┼či asistentele poart─â echipament de protec┼úie ┼či, dac─â mama are un test pozitiv, se va trata ┼či va r─âm├óne la distan┼ú─â de copil p├ón─â la negativarea infec┼úiei. Din fericire, mamele pot oferi laptele matern nou-n─âscutului, deoarece virusul nu poate fi transmis pe aceast─â cale.

Ce impact are COVID-19 asupra unei femei însărcinate?

Femeile care au simptome de COVID-19 ├«n timp ce sunt ├«ns─ârcinate ar trebui s─â anun┼úe imediat medicul ginecolog sau de familie. Dac─â se dovede┼čte c─â au virusul, nu trebuie s─â intre ├«n panic─â. Boala poate fi tratat─â ┼či ├«n timpul sarcinii. Multe dintre medicamentele utilizate ├«n prezent pot fi administrate ┼či femeilor gravide. ├Äntr-un raport al Centrului SUA pentru Control ┼či Prevenire a Bolilor, cercet─âtorii au cuprins rezultatele na┼čterilor a circa 600 de femei ├«ns─ârcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19, iar 55% dintre acestea nici n-au avut simptome.

Este sigur s─â m─â vacccinez contra COVID-19?

Se cunoa┼čte c─â febra ├«nalt─â, ├«n special ├«n primul trimestru, poate cre┼čte riscul de defecte congenitale. De aceea, medicii ├«ncurajeaz─â viitoarele m─âmici s─â se protejeze de orice boal─â care provoac─â febr─â, inclusiv de COVID-19, care poate fi prevenit─â prin vaccinare. Dac─â e┼čti gravid─â, po┼úi primi unul dintre vaccinurile ├«mpotriva COVID-19 care au fost aprobate, mai ales c─â nu exist─â suficiente date care s─â arate ce efecte poate avea coronavirusul asupra sarcinii sau sarcina asupra evolu┼úiei bolii cauzate de virus. Studiile efectuate pe animale care au primit vaccinurile Moderna, Pfizer sau Johnson & Johnson ├«nainte ori ├«n timpul gravidit─â┼úii n-au depistat probleme legate de siguran┼ú─â. Sunt ├«n curs studii clinice care studiaz─â siguran┼úa ┼či eficien┼úa vaccinurilor la gravide, iar produc─âtorii analizeaz─â date de la femeile vaccinate care au r─âmas ├«ns─ârcinate.

Citeste si: Ce analize ar trebui s─â faci pe durata sarcinii?

Cifr─â

2% este rata de pierdere a sarcinii observat─â pe un e┼čantion de 600 de femei ├«ns─ârcinate depistate cu COVID-19.