Cum să-l faci pe micuţul tău să nu mai muşte
Dacă până într-un an bebeluşul muşca cu poftă din sânul mamei, nefiind conştiient că îi cresc dinţişorii şi aceştia provoacă durere, între 1 şi 3 ani copilul deja prin muşcătură cumva îşi dezvăluie gelozia, nemulţumirea sau chiar şi furia. Specialiştii explică faptul că după vârsta de 3 anişori, micuţul îţi exprimă prin muşcătură teama, frica de o persoană sau de un anumit lucru.
Când sunt foarte mici, copiii se exprimă prin gesturi, scot sunete, pentru că ei nu înţeleg că muşcătura lor poate face cuiva rău. Potrivit psihologilor, muşcatul la vârste foarte fragede (18 luni-2 ani jumătate) nu reprezintă un pericol, notează parents.com. Explicaţia lor este că piticii încă nu şi-au dezvoltat limbajul şi nu-şi pot exprima nevoile, emoţiile, astfel că muşcă. În acest mod ei îţi arată că se bucură de ceva, sunt plini de nerăbdare, plictisiţi sau iritaţi. Copilaşii experimentează şi află detalii despre obiecte prin muşcat şi atingere, prindere.
Atenţie!
Chiar dacă cel mic te muşcă atunci când e bebeluş sau când are puţini anişori trebuie să îi arăţi prin gesturi că nu e un obicei bun şi că poate duce la apariţia rănilor. Îi faci semn din cap cu „NU“ îi spui „Nu e voie! Buba“ şi îi arăţi o bubă. De asemenea, dacă observi că vrea să muşte poţi să-l faci să îşi îndrepte atenţia către altceva. În niciun caz nu-l muşca şi tu că el îţi va copia gestul şi va crede că e bine să facă acest lucru şi îl va pune în practică şi cu ceilalţi copii.
Cum procedezi dacă muşcă alt copil
Mergi imediat la copilul care a fost muşcat de micuţul tău şi arată-i că îţi pare rău şi încearcă să-l linişteşti. Pune-l pe copilul tău să îl mângâie unde l-a rănit şi să pupe locul şi dacă a început să vorbească roagă-l să-şi ceară scuze. Nu fii agresivă cu prichindelul tău şi nu-l certa, ci explică-i pe un ton calm, că nu e frumos ce a făcut, şi că muşcătura poate provoca durere şi apoi plâns. Mai spune-i că astfel de gesturi nu sunt frumoase şi nu trebuie să procedeze aşa cu nimeni, mai ales cu prietenii cu care se joacă. Aceştia se pot supăra şi să nu-l mai bage în seamă, iar el e posibil să nu mai aibă apoi cu cine să se distreze.
Când să apelezi la un specialist
Dacă al tău copil a împlinit deja 3 ani şi are astfel de manifestări destul de des, şi nu înţelege că prin gestul său, răneşte colegii sau copiii de la locul de joacă, poate fi cazul să mergi cu el la un psihoterapeut specializat în astfel de probleme apărute la copii. Nu te speria şi nu-l face nici pe el să creadă că e un copil-problemă. Tratează-l în continuare cu afecţiune şi acordă-i atenţie.