Cum îl faci să scape de frica de apă?
Unii părinţii îşi obişnuiesc bebeluşii încă din primul lor an de viaţă să intre în contact cu apa, iar micuţii, pentru că nu ştiu ce înseamnă noţiunea de frică, nu vor mai avea probleme cu înotatul de-a lungul vieţii. Ce poţi face dacă ai acasă un copil care nu vrea deloc să între în apă?
Învaţă-l cu apa
Când e mic şi îi faci băiţă în cadă fă-l să iubească apa. Pune-i jucării speciale pentru apă. Fă-i baie cu spumă. Arată-i cum e să îşi ţină respiraţia în apă. În niciun caz nu-l lăsa nesupravegheat când intră în apă!
Ia-l uşor
Este important să nu-l obligi să intre în apă dacă nu vrea, notează teachyourchildtoswim.com. Nu-l arunca în bazin (piscină, mare) ca să-i provoci traume copilului, ci obişnuieşte-l puţin câte puţin cu apa. Cumpără-i o piscinuţă gonflabilă, pentru vârsta lui. Intră tu întâi cu picioarele în apă. Ai grijă ca temperatura apei să fie potrivită. Ia-l pe prichindel în braţe şi lasă-l să simtă apa cu picioruşele. Pune-i răţuşte şi mingiuţe cu care să se bălăcească. Nu-l băga cu capul în apă. Specialiştii spun că cel mai bine ar fi să-l înveţi pe micuţ să înoate când e foarte mic, căci frica nu se duce odată cu înaintarea în vârstă.
Explică-i de ce e bine să ştie să înoate
Dacă cel mic vorbeşte, dar nu a învăţat să înoate pentru că îi e frică de apă, ai putea să îi spui cât de bun este înotul pentru sănătatea întregului organism, şi anume: dezvoltarea armonioasă a corpului, tonifierea musculaturii, relaxează, te ajută să ai o respiraţie corectă, îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi multe altele.
Experţii spun că practicarea înotului în primul an de viaţă îl poate determina pe micuţ să înceapă mai devreme să meargă. De asemenea, înotatul contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de coordonare a mişcărilor, iar bebeluşul va fi mai rezistent la efort, şi, în plus, va avea un somn de calitate.
Colăcei şi aripioare
Înainte de a-l duce la cursul de înot îi poţi cumpăra câteva ajutoare care să-i ofere cumva confort în ceea ce priveşte teama de apă. Arată-i cât de uşor e să facă pluta şi neapărat ţine-l. Nu-i spune că-l ţii şi apoi îi dai drumul brusc. Nu-l certa pentru că îi e frică să intre în apă, ci arată-i că îi eşti alături tot timpul şi că ai răbdare. Arată-i cât de fericiţi sunt ceilalţi copii că sunt în apă. Când e cald afară, jucaţi-vă de-a stropitul. Îi poţi achiziţiona un pistol de jucărie, care funcţionează cu apă. Spune-i că, uneori, a intra în contact cu apa e chiar distractiv.
Alege-ţi împreună instructorul de înot
Mergeţi la mai multe bazine de înot ca să vedeţi cu care instructor se simte copilul cel mai în largul său. Neapărat întreabă cum decurg lecţiile de înot, care este temperatura apei şi cât de des este curăţată apa.
Bine de ştiut! Specialiştii menţionează faptul că temperatura apei trebuie să fie între 30-32 grade Celsius, iar aerul între 35 şi 37 grade Celsius. De asemenea, aceştia spun că apa trebuie să fie neapărat filtrată.