Cum îl ajuţi pe cel mic să fie independent
Rolul părintelui este de a proteja, de a educa şi de a-i ghida pe cei mici pentru ca într-o zi să devină oameni adulţi, responsabili şi independenţi.
Să fii părinte nu este deloc o muncă uşoară. În fiecare zi ai parte de noi provocări, însă chiar şi aşa un lucru este cert: „copilul tău trebuie să înveţe să se descurce singur”.
Obişnuieşte-l să ştie că eşti cel mai bun prieten al său la care să poată veni oricând să ceară un sfat, dar lasă-l pe el să aleagă , să înveţe să aleagă astfel încât dependenţa de tine să fie cât mai mică.
Într-o oarecare măsură este vorba şi despre gestionarea emoţiilor, despre motivare, asumare şi satisfacţia de a duce ceva până la capăt.
Susţine-l în alegerile sale
Învaţă-l de mic să aleagă, fie că este vorba despre hainele pe care le va purta a doua zi, fie despre mâncare sau cum vrea să îşi petreacă timpul liber.
Oferă-i mai multe variante întotdeauna şi lasă-l să înţeleagă că alegerea este în mâinile lui, că părerea lui contează pentru tine.
Nu folosi conceptul de perfecţiune când vine vorba de alegrile sale, aminteşte-ţi că fiecare în concepţia lui are o altă noţiune pentru orice situaţie.
În plus acest concept va crea false iluzii în psihicul celui mic şi va căpăta un concept de inferioritate care pe viitor îl va afecta.
Ajută-l să se focuseze pe efort şi rezultat, încurajează-l să încerce mereu şi altceva, să îşi depăşească limitele şi propriile zone de confort.
Învaţă-l să înţeleagă conceptul de familie
Familia este celula de bază a societăţii, astfel că fiecare membru al familiei are rolul său bine determinat, aspect pe care şi copilul tău trebuie să îl înţeleagă. Atribuţiile în casă trebuie împărţite astfel încât să preţuiască rolul şi munca fiecăruia.
Copilul tău trebuie să conştientizeze că totul se petrece cu un scop şi că orice problemă are o rezolvare.
Orice problemă se poate rezolva
Această lecţie îl va ajuta pe cel mic să devină un om responsabil care va alege întotdeauna să repare totul în jurul său decât să arunce şi să uite să mai şi recicleze.
Abţine-te din a repara totul pentru el şi lasă-l să găsească soluţii să îşi folosească potenţialul său la maxim.
Obişnuieşte-l ca în fiecare săptămînă să facă ceva nou, ceva distractiv care să îl ajute să îşi dezvolte simţurile şi mereu să fie înconjurat de oameni.
În felul acesta va face diferenţa dintre rutină şi obligaţie Deşi pare înfricoşătoare ideea de a avea grijă de un copil iar răspunderea pare extrem de mare, pe parcursul acestui proces vei observa cum cel mic devine un adult frumos şi educat sub ochii tăi şi împreună vă veţi bucura de realizări.
Gândeşte-te că este spre binele lui să îşi cunoască potenţialul de mic şi să se descurce de unul singur.