Cum îl ajuţi pe bebe când îi cresc primii dinţi
De obicei, primii dinţişori la
apar între 5 şi 7 luni, însă nu este o regulă. Primii care apar sunt, de obicei, cei 2 dinţi din faţă jos, numiţi incisivi. Aceştia sunt urmaţi, după 4 sau 8 săptămâni, de către cei patru dinţi din faţă, sus (incisivii centrali şi laterali). Mai târziu, aproximativ după o lună răsar şi incisivii laterali de jos.
Există cazuri rare când copiii se nasc cu unul sau doi dinţi deja apăruţi, sau le apar dinţişorii în primele săptămâni de viaţă. Pe măsură ce dinţişorii cresc, copiii încep să saliveze mai mult, dar şi să mestece diverse lucruri din jurul lor.
Pentru unii copii, erupţia dinţilor este dureroase. Micuţii devin agitaţi, plâng şi nu reuşesc să doarmă nopţile. Gingiile umflate ar putea ridica un pic temperatura copilului.
Unele remedii îl pot ajuta pe micuţul tău să suporte mai uşor durerea primilor dinţişori.
Pune un tifon umed la răcit în frigider. Pentru un efect mai liniştitor, înmoaie tifonul în ceai de muşeţel, asta îl va calma pe bebeluş şi îl va ajuta să doarmă mai bine.
Micuţilor le place să simtă presiunea asupra gingiilor lor, deoarece îi distrage atenţia de la senzaţia de durere dentară. Astfel, este indicat să ai pregătite câteva jucării speciale pentru ameliorarea durerilor. Sunt jucării pentru dentiţie care sunt mai moi, altele mai tari şi sunt unele care au atât suprafeţe moi cât şi tari.
Aproape în toate farmaciile poţi găsi geluri sau creme pentru ameliorarea durerilor de dinţi la copii. Mare atenţie, gelurile sau cremele pentru dentiţie care conţin benzoicaină nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de 3 ani fără recomandarea medicului.
De asemenea, orice mămică trebuie să fie atentă la cantitatea de gel pe care o aplică pe dinţişor. Trebuie să nu fie în cantitate prea mare – gelul se poate deplasa de pe gingii spre gâtul bebeluşului şi acesta poate amorţi.
Îngrijirea dinţilor la copii trebuie să înceapă chiar înainte de apariţia primului incisiv. Astfel, este bine să ştergi zilnic cu un tifon umed şi curat gingiile bebeluşului.