Ce schimbări apar în cuplu după ce apare primul copil?

1 2 jpg jpeg

Nu există o carte sau o listă cu instrucţiuni care să te ajute să te integrezi mai uşor în viaţa de familie. Deşi venirea pe lume a primului copil este un mare motiv de sărbătoare, viaţa de cuplu se poate confrunta cu anumite blocaje.

Primul aspect ce trebuie depăşit este depresia postnatală ce poate afecta atât mama cât şi tatăl.

Modificările corporale ale mamei

Imediat după ce îşi tin noul născutul la piept, o mare parte a femeilor se confruntă deja cu prima grijă şi anume panica de a nu ştie ce se petrece cu cel mic, astfel pot dezvolta o obsesie pentru bebeluş, atitudine deloc înţeleasă de către soţi în cea mai mare parte a cazurilor. Însă se datorează instinctului matern ce în unele cazuri poate fi foarte dezvoltat.

Al doilea aspect ce trebuie depăşit este aspectul fizic al mamei, care deşi a adus pe lume o nouă viaţă, la primul contact cu oglinda se pot demoraliza. Mamele se pot simţi urâte, sentiment foarte puţin înţeles de către bărbaţi, şi extrem de sensibil pentru femei.

Bătălia se accentuează mai ales în momentul în care proapăta mămică nu se mai poate folosi de garderoba sa, corpul suferind modificări constant, mai ales în perioada alăptării. Este un moment încărcat de bucuria venirii pe lume a bebeluşului dar în acelaşi timp şi frustrant şi încărcat de foarte multe temeri.

Astfel că exact acum este perioada cea mai bună pentru a oferi suport moral unul celuilalt, şi timp pentru a vă adapta treptat la noua viaţă în trei.

Află care sunt traumele travaliului AICI

Teama de nou

Atât proaspăta mămică cât şi tatăl au de dat un examen fără a şti materia din care sunt subiectele, iar gesturile şi reacţiile celui mic le pot oferi un sentiment de panică. Acesta dispare treptat pe măsură ce se adaptează fiecare cu noul statut.

Deşi destul de copleşitor acest sentiment, centrul atenţiei fiind asupra celui mic, viaţa de cuplu este expusă vulnerabilităţilor, mai ales că tatăl se poate simţi oarecum dat la o parte.

Marea majoritate a femeilor intră într-o stare defensivă mai ales atunci când terţe persoane se apropie de cel mic. Nu este o situaţie uşor de controlat şi exact acum are nevoie cel mai mult de sprijinul tău.

Nevoia de odihnă accentuată

După naştere mama are nevoie să îşi recapete forţele, să se odihnească corespunzător pentru a putea să se ocupe de cel mic. Astfel că are nevoie de ajutorul partenerului.

Deşi se simt obosite proaspetele mămică vor să facă cât mai multe lucruri şi astfel amână tot mai mult momentul lor de odihnă, aspect ce ar trebui coordonat oarecum şi de partener, împărţind atribuţiile astfel încât nici unul să nu confrunte cu surmenaj.

Sprijinul reciproc este mai mult decât obligatoriu în această perioadă.

Sentimentele faţă de partener nu se schimbă

Chiar dacă cel mic este acum în centrul atenţiei, asta nu înseamnă că sentimentele soţiei sau schimbat. Din contră, acum femeile descoperă o nouă lşatură în partenerul lor şi anume pe cea de tată.

Bebeluşul aduce schimbări majore şi frumoase în viaţa de cuplu, atât timp cât alegeţi să vă susţineţi reciproc şi să va ajutaţi unul pe celălalt.

În plus, cel mic este o îmbinare a calităţilor voastre atât fizice cât şi psihice. De fiecare dată când sunteţi doar unul dintre voi cu bebeluşul de fapt sunteţi totţi 3 împreună, cel mic fiind legătura voastră permanentă.