De ce apar durerile de cap la copii. Sfatul medicului
Ca şi în cazul adulţilor, copiii şi adolescenţii suferă destul de des de dureri de cap, inclusiv de migrene. Conform specialiştilor, cauzele durerilor de cap la cei mici sunt similare cu cele ale adulţilor, dar simptomele pot fi diferite.
În unele cazuri, durerile de cap la copii sunt cauzate de o infecţie, de un nivel ridicat de stres sau de anxietate, poate chiar de o mică traumă. De aceea, este important să observi simptomele pe care le prezintă copilul când îl doare capul, iar în cazul în care se înrăutăţesc, trebuie să consulţi un doctor pediatru.
Migrenele, printre cele mai frecvente
În general, durerile de cap ale copii şi adolescenţi durează mai puţin decât la adulţi şi apar la fel de brusc precum dispar. Acestea pot trece de la sine sau cu ajutorul unor analgezice uşoare recomandate de farmacist. Sunt şi
, însă, care provoacă reacţii mai severe. Printre acestea se numără migrenele, una dintre cele mai frecvente dureri de cap, care îi afectează până şi pe bebeluşi.
Migrenele pot cauza senzaţia de pulsaţie a tâmplelor, oboseală, ameţeală, vărsături, dureri abdominale şi sensibilitate la lumină sau la zgomote. Unii cercetători susţin că migrenele sunt ereditare. Când apar, pot fi tratate cu medicamente precum ibuprofen, dar mult mai sănătoasă este prevenirea migrenelor printr-un somn odihnitor şi suficient noaptea şi respectarea orelor de masă.
Transpiraţia din timpul sportului
Când face sport, drumeţii pe munte sau orice altă activitate fizică intensă, copiii transpiră şi se deshidratează. Numai că, adeseori, ei uită să bea apă, iar lipsa hidratării afectează nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la dureri de cap. Alteori, se răcoresc cu sucuri carbogazoase sau băuturi energizante care conţin prea multă cafeină, un alt declanşator al durerilor de cap. Şi nitraţii din anumite produse alimentare precum carnea procesată - salam, hot-dog sau şuncă - pot cauza dureri de cap.
Stresul şi emoţiile negative
Un alt tip de durere de cap frecvent la copii este cel de tensiune, cauzat, de obicei, de stres sau alte emoţii negative. Simptomele includ o senzaţie de presiune asupra muşchilor capului şi gâtului, dureri la nivelul tâmplelor şi disconfort înrăutăţit de mişcarea fizică.
De cele mai multe ori, durerile de tensiune apar în momente stresante, precum hărţuirea (bullying), sau în cele de anxietate, când părinţii divoţează sau au certuri violente, de exemplu. Sunt dureri care pot dura de la o jumătate de oră la câteva zile şi exprimă, de fapt, nefericirea sau teama copilului.
Un jurnal pentru medic
Indiferent de motivele durerilor de cap sau de simptomele lor, dacă acestea devin cronice, medicii recomandă înregistrarea lor într-un jurnal. Trebuie notată data când s-a manifestat durerea, cât a durat şi cum s-a manifestat. În felul acesta, medicul poate stabili cu mai mare acurateţe cauzele durerilor.
În acelaşi timp, notează în jurnal şi detalii ajutătoare. De exemplu, dacă cel mic a avut un examen mai greu în ziua respectivă, dacă nu a mâncat la prânz sau a avut o competiţie sportivă. Dacă observi că este o anumită cauză care declanşează durerea de cap, aceasta poate fi remediată fără să fie necesară vizita la medic.
Când e necesar consultul medical
Dacă durerea de cap devine cronică sau dacă nu trece cu un analgezic, este necesară o vizită la doctor. Specialiştii spun că anumite simptome sunt îngrijorătoare: febră, gât rigid, iritaţii ale pielii, convulsii, probleme de mers sau de vorbit, durere care apare imediat la trezirea din somn şi durerea din spatele capului. Toate acestea pot fi cauza unor afecţiuni mult mai grave, precum cancerul. Din fericire, acestea sunt dureri care apar foarte rar.
Dr. Liliana Popazu
medic primar medicină de familie
Durerea de cap provine dintr-un amestec de semnale între creier, vasele de sânge şi nervii din apropiere. La copilul mare şi adolescent, cauzele cele mai frecvente sunt: infecţiile (virozele, gripa), inflamaţiile sinusurilor, meningitele, encefalitele, inflamaţii ale gâtului sau ale urechii, afecţiuni stomatologice. De asemenea, tulburăriile de vedere pot fi cauze de dureri de cap frecvent întâlnite la
mare şi adolescent.
Şi viciile de refracţie şi glaucomul pot da dureri de cap.
Stresul emoţional sau fizic, amânarea meselor, modificarea tiparelor de somn, consumul de medicamente fără recomandarea unui medic, traumatismele pot fi alte cauze.
La adolescent şi copilul mare cefaleea sau durerea de cap poate fi cauzată frecvent şi de posturile vicioase ce determină încordarea gâtului şi a spatelui. Durerile de cap pot să mai apară şi în boli grave precum în tumorile cerebrale, leucemii, AVC (mai rare la copil), rupturi de anevrisme cerebrale, precum şi genetic. Când ambii părinţi au un istoric de dureri de cap există risc în 70% din cazuri să le aibă şi copilul lor, iar când un singur părinte are un istoric de migrene şansele se reduc la 20%-25%. Prin urmare, cauzele sunt multiple, copilul necesită a fi examinat de mai mulţi specialişti (neurolog, oftalmolog, orelist, pshiatru, psiholog etc.).