Tehnici de parenting: 3 metode sa cresti un copil fericit

3 tehnici de parenting jpg jpeg

Iti doresti ca cei mici sa se dezvolte armonios fizic si psihic? Poti primi in continuare sfaturi din stanga si din dreapta, dar arunca o privire si asupra acestor trucuri avizate de specialistii in parenting.

Sa ai un copil fericit nu e chiar usor, de aceea psihologii si specialistii in parenting au pus laolalta sfaturi si tehnici de parenting care dau rezultate excelente si nu sunt greu de pus in practica. Descopera mai jos care sunt acestea si da celui mic incredere in sine, invata-l sa relationeze bine cu cei din jur si sa fie capabil sa se adapteze schimbarilor.

Tehnici de parenting – Sistemul Montessori

Maria Montesorri a fost prima femeie din Italia care a terminat scoala medicala si care a lucrat ulterior cu copiii cu probleme de sanatate. Ea a fost nominalizata de mai multe ori pentru Premiul Nobel, iar sistemul educational pe care l-a dezvoltat inca este popular in multe tari din lume.

In viziunea Mariei Montesorri: 1. copilul merita respect, asa ca cererile politicoase sunt mult mai bune decat ordinele; 2. coboara la acelasi nivel cu copilul si priveste-l in ochi cand ii vorbesti; 3. asigura-te ca cel mic are un birou si un scaun care sa i se potriveasca inaltimii lui, dar si un dulap in care sa poata sa-si puna singur hainele; 4. nu face lucruri pe care copilul le poate face singur; 5. copilul o sa se simta vinovat pentru toate daca il pedepsesti pentru fiecare greseala facuta; 6. copilul o sa fie mult mai increzator daca il sprijini si il lasi sa-si exprime sentimentele; 7. lasa-l pe copil sa te ajute la treburile casnice; 8. incearca sa eviti jucariile din plastic si alege-le pe cele din materiale naturale.

Tehnici de parenting – metoda Reggio

Psihologul italian Loris Malaguzzi a facut cunoscute cateva aspecte interesante legate de modul in care se exprima copilul. Mai exact, acesta are numeroase modalitati prin care se poate exprima (prin desene, prin jocurile pe care le face, prin melodiile pe care le canta), iar parintii trebuie sa le cunoasca. Greseala pe care o fac adesea parintii este ca incearca sa reduca la tacere toate aceste voci ale copilului. Cum sa cresti un copil fericit? Pune in practica sfaturile psihologului Loris Malaguzzi.

Nu exista raspunsuri gresite, ci doar puncte de vedere diferite. Nu-i spune copilului ca greseste. Intreaba-l ce vrea sa spuna si o sa descoperi un alt mod de gandire.

Tehnici de parenting – educatia Waldorf

Ideea principala a principiilor Waldorf este sa cresti un copil care sa fie increzator si caruia ii place sa descopere ca are tot felul de abilitati creative. Nu exista note sau testari in cadrul scolilor Waldorf, dar elevii sunt capabili sa treaca examene la fel ca si scolarii de la alte unitati de invatamant.

De asemenea, nu exista nicio carte care sa il invete pe parinte cum sa comunice cu copilul. Fiecare copil este unic in felul sau, asa ca parintele trebuie sa gaseasca modul potrivit de a relationa cu el. Jucariile simple, precum cuburile de lemn, ii dezvolta imaginatia, ritualurile zilnice il invata sa fie organizat, iar petrecerea a cat mai mult timp in aer liber ilinvata sa observe detalii si sa traiasca in armonie cu natura.

@kschildrensfoundation.org