Îţi testează limitele? Aşa ar trebui să procedezi

1 copil care nu asculta jpg jpeg

Mofturile celui mic îţi pun răbdarea la încercare, mai ales când îl vezi zâmbind victorios. Pe de-o parte îi apreciezi inventivitatea, pe de altă parte ştii că trebuie să acţionezi cumva. Există câteva strategii de aplicat când puştiul intră în grevă şi refuză să te asculte.

Un copil care face nazuri se află, conform explicaţiei lui Françoise Dolto, fost pediatru şi psihanalist, în perioada lui: „Nu!, pentru că îmi spui tu să fac asta; Da!, pentru că aşa vreau eu“. Este perioada când cel mic vrea să se desprindă de ai lui, cel puţin verbal, de ceea ce îi cer aceştia să facă.

Cea mai mare greşală a părinţilor este să înceapă să le facă pe plac micilor mofturoşi sau să apeleze la tot felul de trucuri, „numai şi numai să nu-l mai vadă/audă plângând“. Cel mai bine este să îţi asculţi copilul şi să-l tratezi cu respect, ca pe un om mare. Următoarele sfaturi pot fi aplicate cu succes la nevoie.

Strigă-l pe nume

Îţi place să îl alinţi cu tot felul de diminutive? Când trebuie să te asculte, metoda clasică de a-l striga pe nume – varianta lungă, adică, de exemplu, Eduard, nu Edi – funcţionează excelent.

Coboară-te la nivelul lui

La propriu. Tehnica asta o folosesc unele asistente, care le vorbesc pacienţilor de la acelaşi nivel, adică aşezate pe scaun ori stând pe vine, lângă pat, ca să le arate interlocutorilor că le pasă de suferinţa lor. Metoda asta poate fi aplicată şi pe cei mici.

Priveşte-l în ochi

Această strategie este foarte des aplicată de către părinţi, tocmai pentru că este foarte eficientă, mai ales când cei mici nu ascultă. Indiferent de situaţie, contacul vizual are un impact major. După ce i-ai spus pe nume, te-ai aşezat pe vine, să fii la înălţimea lui, l-ai privit în ochi, ca să poţi comunica ce ai de zis, fii sigură că acum puterea lui de concentrare este la nivel maxim.

Foloseşte-te de mimică şi gestică

Copiii înţeleg o cantitate mare de cuvinte şi explicaţii, dar când apelezi şi la gesturi şi mimica feţei, lucrurile sunt clare pentru el. Va pricepe mesajul tău şi îl va reţine, pentru că limbajul corporal este asimilat de memorie mai uşor şi mai rapid.

Respectă-i vârsta

Când îi spui ce aşteptări ai de la el, nu uita să le raportezi la vârsta pe care o are copilul tău. Iar discursul nu trebuie să dureze prea mult, pentru că cei mici îşi pierd răbdarea într-un timp scurt. Te sfătuiesc să sintetizezi ce ai de spus într-o frază sau două, scurte.

Foloseşte eficient laudele

Este foarte important să ştii când să-l lauzi şi când e mai bine să taci, chiar dacă merită încurajat. Dacă îi spui mereu că a făcut o treabă bună sau bravo!, tot ce faci este să-i oferi un moment de laudă temporar. Pe termen lung, acest obicei poate transforma copilul într-unul cu personalitate narcisistă, care are impresia că i se cuvine totul.

În loc să îi spui că a făcut o treabă bună, explică-i că ai observat faptul că a găsit o modalitate de a strânge jucăriile în timp record. Sau că a dus singur farfuria murdară la chiuvetă şi acest lucru te ajută enorm.

Încearcă uleiurile esenţiale

Ştiu că poate suna ciudat, dar ca să calmezi un pic spiritele din casă, adică să-l linişteşti un pic pe ştrengărel, poţi folosi uleiurile esenţiale. Uleiul aromatic de lavandă este foarte eficient, fiind un bun sedativ. Merită încercat!

Evită aceste 3 obiceiuri

Ţipatul sau bătaia nu rezolvă nimic, indiferent cât de mare este copilul. Încearcă să-ţi păstrezi calmul şi să înţelegi că pentru el este vorba despre dorinţa de a domina.

Nu te folosi de ameninţări de genul: „dacă nu mănânci, nu mai ai voie la desene animale!“ sau „dacă nu dormi, nu mai mergem la tobogan!“. Ameninţările fără pedeapsă nu au niciun efect asupra lui. De fapt, dacă observă că faci asta de obicei, va profita din plin de situaţie.

Nu ceda când îi spui ceva copilului, chiar dacă bunicii îi sar în apărare. Cel mic trebuie să respecte hotărârea ta. În plus, el va învăţa, urmându-ţi exemplul, că, dacă îşi dă cuvântul trebuie să-l şi respecte.