Îngrijirile medicale acordate nou-născutului

Neonatologia este specialitatea medicală și de terapie intensivă cu rol în îngrijirea nou-născuților sănătoși și a prematurilor din primele clipe de viață, de la naștere, până la externarea în siguranță a bebelușului. Medicul neonatolog monitorizează tranziția și adaptarea nou-născutului de la viața intrauterină la cea extrauterină.

image

Neonatologia și terapia intensivă neonatală asigură îngrijiri medicale avansate pentru nou-născuții care se confruntă cu diverse afecțiuni, mai ales cele cauzate de nașterea prematură: probleme respiratorii, infecții, boli neurologice, hematologice, afectare cardiovasculară, digestivă, malformații congenitale.

Îngrijirile medicale acordate nou-născutului se desfășoară pe diferite niveluri de intensitate, în funcție de severitatea afectării. Din acest motiv, este bine ca femeile care nasc să se asigure că maternitatea dispune de o secție de terapie intensivă neonatală performantă, cu aparatură de ultimă generație și cu personal medical înalt calificat si cu experiență vastă, pregătită să facă față oricărei provocări.

Aparatura din secția de terapie intensivă neonatală performantă trebuie să includă:

· incubatoare și mese radiante, care asigură echilibrul termic al nou-născuților;

· ventilatoare neonatale, care asigură moduri de ventilație invazive sau non-invazive, clasice sau cu frecvență înaltă, pentru susținerea funcției respiratorii;

· pompe de transfuzie, în vederea asigurării echilibrului hemodinamic al bebelușilor și pentru asigurarea corecțiilor metabolice în cazul celor care nu se pot alimenta;

· monitoare cardio-respiratorii – aparate extrem de importante în urmărirea stării de sănătate a nou-născutului și a răspunsului favorabil la gesturile medicale practicate;

· lămpi pentru fototerapie.

La Spitalul Clinic SANADOR, Maternitatea SANADOR pune la dispoziția viitoarelor mămici o secție de neonatologie modernă și complexă, cu terapie intensivă neonatală, rezerve cu sistem de rooming-in pentru nou-născuți, medici neonatologi cu experiență vastă în activitatea de terapie intensivă neonatală, linii de gardă permanentă și personal medical cu nivel ridicat de competență pentru nou-născuții la termen sau prematuri.

În cadrul Maternității SANADOR funcționează o secție de terapie intensivă nou-născuți extrem de bine dotată, cu aparatură de ultimă generație pentru îngrijiri neonatale performante și medicație specifică, pregătită pentru orice situație în care nou-născuții au nevoie de îngrijiri medicale avansate și salvatoare de viață.