Îl doare urechea: ar putea avea otită?

1 otita jpg jpeg

Infecţie a urechii cauzată de bacterii sau de virusuri, otita se poate manifesta la câteva zile de la debutul unei viroze sau altei afecţiuni a căilor respiratorii. Durerea la nivelul urechii poate sugera prezenţa bolii la copil. Pentru a nu se ajunge la complicaţii, otita trebuie tratată din stadiu incipient.

Otita este mai frecventă în rândul copiilor mici. Pe de o parte, din cauza sistemului imunitar slăbit şi a numeroaselor boli cu care vine în contact copilul în colectivitate. Pe de altă parte, otita apare şi din cauza structurii anatomice, mai precis trompa lui Eustachio – canalul care face legătura dintre ureche şi nazofaringe – este mai scurt. Dacă aspirarea mucozităţilor nu se face eficient, riscul ca microbii să ajungă din nas în ureche este mare. Otita medie este frecventă în copilărie.

Simptome care nu trebuie neglijate

Înainte ca infecţia să se agraveze, e bine să recunoşti simptomele. În cazul otitei medii cronice, durerea acută la nivelul urechii şi febra sunt principalele semne care anunţă debutul bolii. La copiii mai mari, scărpinarea urechii poate indica apariţia otitei medii. Diagnosticul stabilit de doctorul otolaringolog se bazează pe analiza membranei timpanului, care poate fi bombată, înroşită sau îngălbenită. Timpanometrul poate confirma prezenţa sau absenţa efuziei (scurgerii de secreţii) în urechea mijlocie. Otita medie cronică cu efuzie poate fi diagnosticată, de asemenea, cu timpanometrul, prin otoscopie – examinarea canalului auditiv al urechii cu ajutorul otoscopului – sau prin endoscopie nazală.

Ce opţiuni de tratament există

În otita medie cronică, perioada de vindecare poate dura între câteva zile şi 2 săptămâni, chiar şi cu administrarea antibioticelor. În cazul otitei medii cronice cu scurgeri, este recomandată o terapie cu spray de descongestie nazală şi secretolitice, 2 săptămâni. Medicul poate întrba părinţii despre sforăit sau dezvoltarea limbajului la copil. În cazuri mai grave, din cauza polipilor nazali, se recomandă operaţia, pentru a evita apariţia complicaţiilor.

@verywellhealth.com