Moduri incredibile în care te ajută alăptatul

1 2 jpg jpeg

Te stresezi mai puţin

În timp ce alăptezi, în corpul tău se eliberează oxitocină, un hormon care stimulează lactaţia şi totodată reduce nivelul hormonilor stresului din sânge. De asemenea, atâta vreme cât îţi ţii copilul în braţe şi chiar o jumătate de oră după aceea, ai nivelul de hormoni ai stresului scăzut, ceea ce te ţine departe şi de stările de anxietate.

Eşti mai receptivă la nevoile copilului

În cazul femeilor care alăptează, sunt zone de la nivelul creierului care se activează imediat ce copilul începe să plângă. Potrivit unui studiu al unor cercetători americani, privind sensibilitatea mamei la plânsul copilului pe care-l alăptează, s-a observat că există o conexiune între alăptat şi o capacitate mai mare a mamelor de a răspunde nevoilor copilului.

Devii una cu bebe

Ţi se face foame sau somn în acelaşi timp cu bebeluşul tău? Nu este o coincidenţă! Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, mamele care alăptează se sincronizează la nivel chimic cu copiii lor, ceea ce se numeşte reglare a sistemului limbic. Se petrece pentru că hrănirea copilului afectează şi stimulează lactaţia. Acest proces explică şi dorul de copil simţit de mamele care alăptează, deşi s-au întors la locul de muncă.

Eşti protectoare şi calmă

Alăptarea facilitează formarea unor traiectorii la nivelul creierului, ajutându-te să-ţi protejezi mai bine copilul, uneori chiar în mod agresiv, păstrându-ţi calmul în acelaşi timp. O echipă de specialişti de la Universitatea din California, Los Angeles, a studiat comportamentul a 3 grupuri de femei: 20 fără copii, 18 mame care alăptau şi 17 mame care nu alăptau. Dintre toate, cele 18, provocate de complici ai oamenilor de ştiinţă, şi-ai apărat cu agresivitate şi promptitudine copiii. N-ar trebui să mire acest fapt, având în vedere că acest comportament e des întâlnit la mamifere, în perioada în care îşi alăptează puii.

Slăbeşti mai uşor

Alături de o dietă sănătoasă şi de exerciţiile fizice regulate, alăptatul te ajută să scapi mai uşor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

„Laptele mamei este bogat în grăsimi şi hipercaloric, iar copilul preia aceste calorii, pe care mama nu mai riscă să le acumuleze în corp”, explică ginecologul Robert Wool, de la Universitatea Tufts din Boston, SUA.

Totuşi, unele mame care alăptează nu reuşesc să slăbească atât de repede. Medici au găsit o explicaţie: lactaţia duce la eliberarea unor hormoni care influenţează procesul de digestie, numai că la unele femei ei sunt eficienţi şi accelerează metabolismul, în timp ce la alte mămici nu acţionează.