Importanţa alăptării în timpul nopţii

1 2 jpg jpeg

Bebeluşii au nevoie să mănânce noaptea în primele luni, iar alăptările nocturne îi ajută să doarmă. Astfel, laptele matern conţine triptofan, un aminoacid care induce o stare de somnolenţă şi relaxare. Cantitatea acestuia în lapte este mai mare seara şi pe timp de noapte. Triptofanul este un precursor al serotoninei, care este un hormon responsabil de reglarea ciclurilor de somn şi a dispoziţiei. Mai mult decât atât, acesta contribuie la dezvoltarea creierului bebeluşului. Alăptând noaptea, îţi ajuţi copilul să doarmă şi să se dezvolte armonios.

Indiferent dacă alăptezi sau nu, bebeluşul tău nu are un somn consolidat pe timp de noapte până la 3-4 luni, deoarece ritmul său biologic este încă destul de imatur. Perioadele lungi de somn neîntrerupt nu sunt consecinţa faptului că alăptezi sau nu, ci reprezintă un punct de hotar în dezvoltare pe care toţi copii îl ating, mai devreme sau mai târziu.

Probabil cel mai important motiv de a alăpta noaptea este că aceasta reduce riscul de moarte subită la bebeluşi. O analiză a 18 studii diferite a arătat că alăptarea nocturnă contribuie la reducerea riscului de moarte subită cu aproximativ 50%.

Specialiştii în somn spun că stimularea bebeluşului este un important mecanism de supravieţuire, iar aceste stimulări sunt mai frecvente la bebeluşii alăptaţi.

Specialiştii sunt de părere că un mediu de somn adecvat şi asigurarea unor condiţii propice îl ajută pe bebeluş să doarmă pe zi ce trece mai mult fără a mai fi nevoie să se trezească de prea multe ori.

Nu aprinde luminile în timp ce-l alăptezi noaptea. Lumina puternică îi dă de înţeles că s-a făcut zi şi că este cazul să stea treaz. În loc să-şi satisfacă nevoia de hrană şi apoi să adoarmă la loc, bebeluşul va dori să se joace cu tine.

Ai grijă să laşi o lumină de veghe slabă pe timpul nopţii, de care să te ajuţi când îi schimbi scutecul şi în timpul alăptării.

Pont

Pentru a te odihni mai bine, ai putea alege varianta de a dormi alături de bebeluşi (co-sleeping sau bed sharing) şi de a-l alăpta în poziţie culcat.

în stomacul unui nou-născut poate încăpea aproximativ 20 ml de lichid? Dacă lichidul în cauză este lapte matern, acesta este digerat în nu mai mult de o oră. Doar în ziua a 10-a stomacul bebeluşului ajunge de mărimea unei mingi de golf şi poate reţine 60 ml de lichid.