Fructe de evitat în timpul alăptării

1 2 jpg jpeg

Alăptarea este un moment foarte important pentru orice proaspătă mămică. Însă, aceasta trebuie să ştie că deşi laptele matern este cel mai bun pentru bebeluşul ei, sunt anumite alimente ce transmit stări mai puţin plăcute pentru noul-născut.

În timpul alăptării sunt interzise consumul de alcool şi droguri, dar şi fumatul, nicotina ajunge imediat în lapte şi se transmite bebeluşului, la fel şi substanţele nocive din alcool sau droguri. Cei mai mulţi bebeluşi trec prin perioada colicilor, care este foarte neplăcută, atât pentru el, cât şi pentru părinţi.

Fructe de evitat în timpul alăptării – nu uitaţi de ceaiurile anti-balonare şi de consumul moderat de fructe

Deci, pe cât posibil, mamele ar trebui să evite unele alimente, inclusiv anumite fructe. Dacă ceaiul de anason, fenicul şi mai ales chimion sunt mai mult decât recomandate, sunt necesare, nu acelaşi lucru se poate spune despre consumul de fructe, importante pentru nutriţia femeii care alăptează.

Ca reguli de bază în alimentaţia mamei care alăptează, trebuie să ţină cont să mănânce cu măsură, de fiecare dată când i se face foame şi să prefere alimentele bogate în acizi graşi, vitamine şi oligoelemente.

Sistemul digestiv al bebeluşului este foarte fragil şi încă neformat, de aceea apar colicii, cel mic trebuie să se adapteze cu un nou stil de hrănire, de aceea acest lucru necesită o grijă mai deosebită. Alimentele bogate în fibre îi pot cauza bebeluşului diaree sau balonare, de aceea este important să existe un echilibru în alimentaţie.

Riscul de vomă creşte dacă mama exagerează în ceea ce priveşte consumul de citrice sau fructe exotice. Chiar dacă sucul de portocale sau grepfrut face bine dimineaţa, ar fi indicat să fie evitat în primele luni de alăptare. Mandarinele, ananasul, lămâile sau mango intră în categoria fructelor de evitat în timpul alăptării, deoarece pot irita sistemul digestiv al micuţului. Atâta vreme cât se consumă cu moderaţie din aceste fructe, mari daune nu pot apărea.

Fructe de evitat în timpul alăptării – unele fructe pot irita tractul gastrointestinal al bebeluşului sau zona scutecului

Un alt disconfort pe care îl provoacă citricele este nervozitatea din cauza erupţiilor cutanate de scutec. Fiind acide, aceste fructe pot irita atât tractul gastrointestinal, cât şi fundul bebeluşului. Bineînţeles, acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile, dar mamele care observă schimbări la micuţ după consumul de citrice, ar trebui să-l întrerupă.

Fructele cu un conţinut ridicat de fibre, dar şi cu un potenţial alergenic ar trebui evitat, la fel şi restul alimentelor care pot cauza alergii. Dintre fructe amintim: caisele, căpşunele, cireşele, nectarinele, zmeura, pepenele sau prunele.