Depresie după naştere? Există soluţii!

1 2 jpg jpeg

„Baby blues“ sau „sindromul celei de-a treia zi“ apare în primele zile după ce ai născut. Dintr-odată, devii iritabilă, anxioasă, te simţi vulnerabilă şi ai schimbări bruşte de dispoziţie. Este o reacţie tranzitorie, cauzată de schimbările hormonale care au loc în organism, de stres şi de lipsa somnului, şi poate dura de la câteva ore la 15 zile. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar de la sine. Iată câteva măsuri care te vor ajuta să te simţi mai bine şi să eviţi agravarea stării depresive:

- Spune-i soţului sau celor dragi că ai nevoie de ajutorul lor (la îngrijirea copilului, la gătit sau la treburile din gospodărie);

- Ai grijă şi de tine. Dormi, bucură-te de o baie relaxantă (dacă nu ai avut o operaţie cezariană), fă o plimbare, răsfaţă-te cu ceva care îţi face plăcere.

- Joacă-te cu bebeluşul, vorbeşte cu el şi savurează începuturile relaţiei voastre.

Dacă, după mai multe săptămâni, încă te simţi tristă, copleşită de evenimente sau dacă manifeşti puţin interes pentru copil, probabil că ai depresie postpartum (sau postnatală).

De ce apare

Depresia postnatală poate să apară în orice moment pe parcursul primului an de după naştere. Experţii sunt de acord că nu există o singură cauză pentru depresia postpartum, ci mai degrabă o combinaţie de factori, care pot juca un rol mai mare sau mai mic în debutul acesteia.

Ea poate fi explicată prin cauze fiziologice, dar poate fi declanşată şi de schimbările din viaţa ta, cauzate de apariţia copilului, de faptul că eşti copleşită de constrângeri şi de lipsa unui echilibru între obligaţiile fireşti şi activităţile plăcute.

Studiile arată că depresia postpartum afectează aproximativ 7% din mame în primele trei luni de la naştere. Dar există şi un procent de aproximativ 19% din femei care manifestă o formă de depresie uşoară.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii naturiste pentru depresie

Factorii de risc

Femeile care au prezentat depresie sau anxietate în trecut sau în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de apariţie a depresiei postnatale.

Alţi factori care pot favoriza apariţia depresiei postnatale sunt:

- evenimente stresante în timpul sarcinii (schimbarea domiciliului, probleme financiare, o boală sau naşterea prematură);

- o situaţie instabilă din punct de vedere social;

- stima de sine scăzută;

- o relaţie sau o căsnicie nu tocmai fericită, sau chiar dificilă, stresantă;

- sindrom premenstrual acut;

- depresie postnatală la sarcina anterioară;

- prea puţin sprijin de la membri ai familiei sau prieteni.

Sfaturi utile

Odihneşte-te

Una dintre principalele cauze ale depresiei după sarcină este oboseala extremă. Bucură-te din plin de zilele petrecute la maternitate, unde nu ai nimic altceva de făcut decât să te odihneşti. După întoarcerea acasă, limitează vizitele şi încearcă să te relaxezi.

Cere ajutor de la cei din jur

De la familie, prieteni, soţ sau iubit. Deleagă-le sarcini zilnice pentru îngrijirea copilului. Nu vei deveni o mamă rea, dimpotrivă! Te va ajuta să treci cu bine de această perioadă intensă şi obositoare.

Nu ezita să vorbeşti despre neliniştea, îndoielile tale sau dificultăţile cu care te confrunţi

Spune-le celor apropiaţi cum te simţi şi ce te îngrijorează. Ei te vor sfătui şi te vor linişti. Şi nu uita un lucru important: ai dreptul să fii obosită sau tristă. Chiar şi mamele perfecte sunt, uneori.

Sfatul specialistului

Adelina Mureşan, psiholog clinician şi psihoterapeut, www.i-psiholog.ro

Presiunea pe care o simt proaspetele mame e tot mai mare. În lumina cantităţii imense de informaţii legate de parenting, fiecare se aşteaptă de la ea însăşi să fie o mamă perfectă, să simtă exact ce şi cum trebuie să simtă o mamă bună, să facă totul cum trebuie, să aibă doar gânduri bune. Iar apariţia unei probleme emoţionale după naştere zdruncină mult această imagine. Cred e nevoie ca atât proaspăta mamă, cât şi cei din jurul ei să conştientizeze că problemele de tipul depresiei postpartum nu sunt un moft, nu sunt ceva din care poţi să te aduni pentru că eşti puternică şi nu sunt o dovadă că eşti slabă. Sunt probleme de sănătate care necesită tratament şi care, nerezolvate, pot să îţi afecteze pe termen lung viaţa – ţie, copilului tău, familiei tale. Cu cât ceri sprijin mai repede, atunci când îţi dai seama că nu te simţi bine, cu atât vei putea depăşi mai uşor problema. Cu cât amâni să soliciţi ajutor, cu atât problema va fi mai complicată şi depăşirea ei mai dificilă - dar nu imposibilă.