Cum recuno┼čti displazia congenital─â de ┼čold

2 jpg jpeg

Este o afec┼úiune congenital─â caracterizat─â printr-o pozi┼úie anormal─â a capului femural ├«n articula┼úia ┼čoldului (mi┼čcare anormal─â cu posibilitatea de a ie┼či din articula┼úie ÔÇô luxa┼úia ┼čoldului). Cavitatea ├«n care se fixeaz─â capul femerual este ori superficial─â ori este pu┼úin ad├óncit─â ├«n displazia de ┼čold, acest lucru permi┼ú├ónd capului femural s─â alunece din cavitatea sa.

Poate fi traumatic─â sau congenital─â. Apare ├«n momentul ├«ntreruperii rela┼úiei normale dintre acetabulum ┼či capul femural. Dac─â nu exist─â un contact ├«ntre aceste suprafe┼úe, niciuna nu se va dezvolta normal.

Displazia de ┼čold se mo┼čtene┼čte

Indiferent c─â este bilateral─â sau unilateral─â, cu prec─âdere la piciorul st├óng, aceast─â afec┼úiune apare sporadic sau este mo┼čtenit─â.

Primul factor care favorizeaz─â apari┼úia ei este cel al istoricului familial pozitiv ├«n propor┼úie de 12-13% din cazuri. Cel mai frecvent apare ├«n cazul feti┼úelor ┼či ├«n propo┼úie de 80% cauza este un hormon matern numit relaxin─â care m─âre┼čte elasticitatea ligamentar─â.

Trebuie ┼úinut cont ┼či de factorii care determin─â ├«ngustarea spa┼úiului intrauterin, deoarece limiteaz─â mi┼čc─ârile fetusului sau impune o pozi┼úie incorect─â a acestuia.

Semne clinice de manifestare

├Än cazul ├«n care observi mai multe pliuri tegumentare la nivelul coapsei ┼či pe partea intern─â, sub fesier, atunci este posibil ca aceast─â afec┼úiune s─â fie prezent─â. Totu┼či, acest simptom se ├«nregistreaz─â doar ├«n 10% din cazuri. Un semnal de alam─â ├«l reprezint─â asimetria acestor pliuri al─âturi de o mobilitate ┼či o flexibilitate sc─âzut─â.

Displazia de ┼čold devine mai evident─â c├ónd copilul ├«ncepe s─â mearg─â

În momentul în care a început să meargă, există anumite semne clinice evidente, cum ar fi:

- scurtarea membrului inferior luxat,

- sprijinul pe piciorul bolnav se face ├«nclin├ónd toracele de aceea┼či parte,

- bazinul se înclină în jos spre partea opusă.

Mersul legănat apare în luxaţiile bilaterale, iar atunci când copilul stă în picioare, se accentuează lordoza lombară, având un spaţiu mare între feţele interne ale coapselor.

90% ┼čanse de vindecare

Dac─â este descoperit─â ├«n primele 6 luni de via┼ú─â, ┼čansele de vindecare sunt ├«n propor┼úie de 90%. Dac─â este descoperit─â dup─â ce copilul a ├«nceput deja s─â mearg─â, prognosticul este variabil, ├«n func┼úie de c├ót de t├órzie este ├«nceput tratamentul recuperator.