Ce faceţi cu animalul când aveţi bebe?

1 2 jpg jpeg

Dintre toate pericolele pe care le întâlnim în perioada sarcinii cel al toxoplasmozei este de departe unul foarte grav. Acestă boală parazitară poate provoca la femeie avort spontan. Este o boală parazitară găzduită de pisică, dar de care se pot îmbolnăvi aproape toate mamiferele, inclusiv omul. Dar ce vom face în acest caz cu pisica?

O alung─âm, o trat─âm? Ei bine, trebuie ┼čtiut c─â analizele pentru toxoplasmoza sunt o regul─â general─â pentru sarcina timpurie sau programat─â. ├Än urma acestor analize, medicul va face recomand─ârile de rigoare.

Exist─â teste de toxoplasmoz─â ┼či pentru pisic─â, dar, ca regul─â general─â, dac─â pisica e ┼úinut─â ├«n cas─â, este deparazitat─â corect, tot timpul anului, nu are contact cu alte pisici de afar─â, sta┼úi lini┼čti┼úi, nu trebuie s─â sc─âpa┼úi de ea.

P─âs─ârile de colivie pot transmite ├«n situa┼úii excep┼úionale o boal─â ce se nume┼čte psitacoz─â, dar de care ne putem feri prin neachizi┼úionarea de p─âs─âri noi exact ├«n aceast─â perioad─â, f─âr─â un control prealabil. Un hamster, de obicei nu pune probleme de s─ân─âtate pentru mam─â sau copil.

P─ârul unei pisici s─ân─âtoase nu e periculos

P─ârul de animale este la fel ca ┼či cel uman. El devine periculos doar ├«n situa┼úia ├«n care ┼či animalul este bolnav. Dar, pentru c─â sunt rase care n─âp├órlesc mult, proprietarul trebuie s─â dea frecvent cu aspiratorul, pentru ca filele c─âzute s─â nu se lipeasc─â de m├óinile copilului.

Sp─âlatul pe m├óini cu ap─â ┼či s─âpun, evitarea contactului animalelor cu alimentele noastre sau cu locurile unde m├ónc─âm, aten┼úia fa┼ú─â de starea de s─ân─âtate a animalelor at├ót prin preven┼úie c├ót ┼či prin control medical periodic, ne pot feri de numeroase probleme.

De asemenea, animalul nu ar trebui s─â aib─â acces ├«n camera copilului, mai ales c├ónd acesta doarme, sau e prea mic ┼či nu se poate ap─âra. ├Än joac─â, animalele pot r─âni bebelu┼čul.

Duceţi câinele periodic la veterinar

Sunt puţine bolile ce ar putea fi transmise de la câine la copil în mod special. Printre acestea, hidatidoza, o boală periculoasă, transmisă pe cale digestivă, care se tratează doar prin operaţie (produce chisturi pe ficat, plămâni etc.).

Vaccinarea ┼či deparazitarea periodic─â, controalele medicale veterinare, ne scap─â de griji. ├Än plus, prezen┼úa animalelor ├«n preajma copiilor, ├«nc─â de la o v├órst─â fraged─â, va avea o influen┼ú─â favorabil─â asupra dezvolt─ârii psiho-motorii a acestora din urm─â.

Dac─â ave┼úi un animal ┼či copil mic, ├«n acela┼či timp, este recomandat s─â consulta┼úi regulat un medic veterinar.