Biberoanele cu bisfenol A, interzise de UE

1 2 jpg jpeg

Producerea acestor biberoane va fi interzisă de la 1 martie 2011, iar desfacerea şi importul acestora vor fi interzise începând de la 1 iunie.

Franţa şi Danemarca au hotărât deja, în mod unilateral, să interzică fabricarea şi comercializarea biberoanelor care conţin bisfenol A. În Danemarca, interdicţia este mai extinsă, pentru că ea se aplică tuturor produselor care conţin BPA utilizate pentru alimentaţia copiilor în vârstă de până la trei ani.

Bisfenolul A este, de asemenea, interzis în Canada, Australia şi mai multe state americane.

Canada, care a fost prima ţară care a interzis, în 2009, biberoanele din plastic rigid, fabricat pe bază de bisfenol A şi a introdus-o pe lista substanţelor toxice.

Bisfenolul A este suspectat de o creştere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostată sau sân şi de anomalii de reproducere. Reprezentanţii industriei chimice apreciază că aceste temeri cu privire la om nu sunt întemeiate în mod ştiinţific.

Acest compus chimic este utilizat de industrie pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reîncărcabile pentru apă, recipientelor din plastic pentru băuturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.