Vrea un tatuaj? Iată ce riscuri implică!
Pentru început, poartă o discuţie deschisă cu el, ca de la prieten la prieten. Fără reproşuri şi un ton oficial, căci nu vei obţine nimic astfel. Prezintă-i care sunt riscurile la care se expune şi căutaţi împreună informaţii despre tot ceea ce implică realizarea unui tatuaj. Regretul cauzat de imposibilitatea de a-l şterge
Explică-i că a-şi face un tatuaj este o decizie care se ia pe viaţă şi nu trebuie să se grăbească, ci să se gândească bine înainte. Chiar dacă îşi doreşte cu ardoare să îşi facă un tatuaj, fie din cauză că este atras de arta împodobirii corpului cu ajutorul desenelor, fie că a fost convins de anturaj, discută deschis cu el.
Spune-i că există riscul ca mai târziu să regrete alegerea făcută şi că trebuie să fie conştient că, uneori, a-ţi face un tatuaj poate reprezenta o alegere pe viaţă, căci nu toate astfel de desene pe piele se pot scoate. Dacă şi tu ai unul sau mai multe tatuaje, povesteşte-i despre experienţa ta, toate etapele prin care ai trecut şi dacă acum eşti împăcată sau nu cu decizia luată.
Se expune infecţiilor
Dincolo de durerea pe care o poate resimţi, în funcţie de zona corpului în care ar vrea să îşi facă tatuajul, infecţiile sunt un factor important care trebuie luat în considerare. Deoarece pielea sângerează în momentul tatuării, riscul infecţiilor precum cele cu hepatita B sau C, creşte.
S-a constatat chiar că prezenţa virusului hepatitei C (HCV), care produce deteriorarea ficatului, este de 9 ori mai crescut la persoanele care se tatuează. De asemenea, pot apărea şi granuloamele, cicatrici cheloide (dezvoltarea anormală şi creşterea în dimensiuni a ţesutului cicatriceal), dermatita de contact şi reacţiile alergice, în special în cazul tatuajelor la care s-a folosit mult pigment de culoare roşie, verde, galbenă sau albastră.
Citeşte şi: Nu neglija riscurile tatuajelor
Nu există reglementări în privinţa siguranţei
Sunt tatuajele sigure? Cerneala folosită da, este aproprobată şi are certificat, însă ceea ce contează foarte mult este dacă salonul în care se realizează respectă normele de igienă. Potrivit dermatologilor de la Institutul pentru Chirurgie Dermatologică cu Laser din Washington D.C, în momentul în care îţi injectezi o substanţă în piele te expui riscului apariţiei infecţiilor, de exemplu tuberculoză, HIV, tetanos sau infestarea cu stafilococul auriu. De aceea, dacă va decide să îşi facă un tatuaj, este indicat să aleagă un salon unde se folosesc instrumente sterilizate, ace de unică folosinţă, iar personalul este calificat.
Alergie la cerneală
Ingredientele din cerneală pot cauza inclusiv reacţii alergice. Acestea se pot manifesta prin mâncărimi acute la nivelul pielii, cel mai adesea din cauza alergenilor precum mercurul sau nichelul, regăsiţi în compoziţia cernelii. Din acest motiv, cicatricile care apar inevitabil în urma tatuării se pot inflama, de la caz la caz.
Restricţiile de a practica anumite meserii
Dacă la un moment dat, copilul tău, tânărul adult în devenire va vrea să lucreze în aviaţie sau în poliţie, de exemplu, acest lucru nu va putea fi posibil din cauza regulilor destul de stricte, printre care se numără şi lipsa tatuajelor. Aşadar, trebuie luat în calcul şi acest aspect. Una dintre soluţii ar fi realizarea tatuajului temporar, care se menţine câteva săptămâni, apoi dispare în totalitate.
Dezamăgirea în urma rezultatului
Există posibilitatea ca tatuajul să nu iasă aşa cum ar trebui, căci există foarte mulţi tatuatori care nu au multă experienţă sau talent, dar care practică această meserie. În timp, oricum acesta se poate modifica, întrucât poate pierde din intensitatea culorii. Pe măsura îmbătrânirii pielii, e posibil să nu mai arate ca la început.
Info
Medicii dermatologi susţin că este mult mai greu de depistat cancerul de piele, de exemplu, pe un corp tatuat.