Vrea să meargă la petrecere. Îl laşi?

1 2 jpg jpeg

Orice adolescent vrea să meargă la petrecere şi de fiecare dată când îi interzici, îţi spune „Dar toţi ceilalţi merg, eu de ce nu pot?!“ Chiar aşa, al tău de ce nu are voie? E adevărat că numai gândindu-te că i s-a putea întâmpla ceva rău te trec fiorii şi ai prefera să stea mai bine în casă, dar nici aşa nu se poate.

Dacă-i refuzi mereu această plăcere, nu vei face decât să-l îndepărtezi de tine sau, şi mai rău, să-l „obligi” să se furişeze de acasă pentru a se distra. Mai bine este să alegi petrecerile sigure pentru el şi să încerci să le eviţi pe celelalte. Nici libertatea totală nu este indicată, căci copilul are încă nevoie de sfaturile tale pentru a lua deciziile corecte şi pentru a sta departe de pericole. Cine-i supraveghează?

Ghidează-te după o regulă: lasă-l la petrecere doar atunci când ţi-a dovedit că poate avea grijă de el şi când ai încredere că nu va face lucruri care să-l pună în pericol. Ideal ar fi ca petrecerea să aibă loc cât mai aproape de casă. Dacă acest lucru nu este posibil, asigură-te totuşi că cel puţin un adult de încredere va fi prezent acolo, de exemplu părinţii celui care dă petrecerea, un frate mai mare sau o altă rudă. Până copilul tău trece de 16 ani, pretenţia nu este exagerată.

În doi e mai sigur

Cel mai bine pentru el şi liniştitor pentru tine este să meargă la petrecere împreună cu fratele sau cu sora ori cu prietenul cel mai bun. La plecarea de acasă, asigură-te că-şi ia telefonul mobil cu el şi că-l va ţine deschis tot timpul, pentru ca tu să iei legătura cu el dacă este nevoie. Nu-l zăpăci cu telefoane din cinci în cinci minute. De asemenea, indicat ar fi să ştii cam ce tineri vor fi prezenţi la petrecere. Teribiliştii pot fi foarte convingători, iar ceilalţi copii pot ajunge să facă lucruri periculoase sau care nu le stau în fire doar pentru a fi în pas cu lumea.

În cazul în care petrecerea are loc la tine acasă, poţi controla mai bine ceea ce se întâmplă. În plus, poţi vedea ce fel de prieteni are şi-ţi faci o idee clară despre anturajul în care se învârte. Dacă totul ţi se pare în regulă, vei fi mai liniştită pe viitor. Iar dacă nu, vei putea interveni înainte să se întâmple ceva. De aceea, ar fi bine să-l laşi să dea din când în când o petrecere la voi acasă, chiar dacă asta înseamnă muncă în plus pentru tine.

Dacă are până în 15 ani, la ora 23.00 ar trebui să fie înapoi în casă. Ca să te asiguri că nu i se întâmplă nimic pe drum, ai putea să mergi să-l iei de la petrecere. Cei mai mari pot sta mai mult pe la prieteni, cu condiţia să nu meargă la petreceri în fiecare weekend. De la 16 ani se poate întoarce singur acasă, dacă te-ai asigurat că are bani de taxi.

Ce faci dacă nu te ascultă

Nu a răspuns la telefon sau nu s-a întors la ora stabilită? Trebuie să-l pedepseşti ca să-i dovedeşti că ai vorbit serios şi că nu poate merge la petreceri dacă nu poţi avea încredere în el.

Ai putea, spre exemplu, să-i interzici accesul la computer timp de o săptămână sau două. În schimb, dacă respectă toate înţelegerile, îl poţi lăsa mai mult la petrecere data viitoare, dacă-ţi cere asta.