Tulburările de somn la adolescenţi au rezolvare

1 2 jpg jpeg

De aceea, ele nu trebuie neglijate. Adolescenţii au nevoie de până la nouă ore de somn pe noapte, mai mult decât necesarul unui adult. Acest lucru se întâmplă deoarece, în perioada de creştere, somnul fără vise are rol în procesul de creştere. El stimulează dezvoltarea funcţiei imune, a sistemului nervos, a scheletului şi a muşchilor. Tulburările de somn afectează persoanele de orice vârstă, de la copii până la adulţi, adolescenţii reprezentând aproximativ o treime dintre cei afectaţi. La originea tulburărilor de somn stau cel mai frecvent stresul şi anxietatea. Alte cauze sunt somnambulismul şi apneea (oprirea respiraţiei) în timpul somnului. Elimină stresul! Evenimentele de peste zi, traumele, temerile şi frica, obsesiile, problemele nerezolvate pot duce la insomnie. Această problemă se poate ameliora prin ignorarea gândurilor negative, cu ajutorul câtorva tehnici de relaxare puse în aplicare înainte de culcare. De exemplu, tânărului i se recomandă să privească în tavan, într-un punct fix, să gonească gândurile din minte şi să-şi relaxeze întregul corp, să şi-l imagineze că devine greu şi că se „scufundă” în saltea. Pe termen lung însă, poate fi mai utilă comunicarea cu părinţii sau cu un psiholog şi încercarea de a-şi cunoaşte mai bine problemele şi de a le găsi o rezolvare.

Terapia prin lumină are efect Tulburarea de somn întârziat debutează adesea în adolescenţă şi presupune “întârzierea” orelor la care persoana afectată adoarme şi se trezeşte. Tânărul nu poate adormi decât la ore târzii şi îi este greu să se trezească devreme. Dacă trebuie să meargă la şcoală de dimineaţă, se va trezi obosit, pentru că somnul lui, deşi normal, a fost insuficient. 40% dintre cazurile de tulburare de somn întârziat sunt moştenite. Problema se tratează prin fototerapie matinală. Adolescentul va fi expus dimineaţa la o lumină mai puternică decât cea a becului, dar mai slabă decât cea solară. Medicul va face recomandări în acest sens. Somnambulismul se poate trata

Afecţiune rară, somnambulismul poate afecta şi adolescentul. Acesta se ridică din pat, se poate deplasa şi poate vorbi, fără să-şi amintească de eveniment la trezire. Tratamentul medicamentos controlează boala, iar măsurile preventive pot reduce frecvenţa episoadelor şi gravitatea consecinţelor acestora. Astfel, tânărul trebuie să evite efortul fizic şi activităţile care cresc energia în timpul serii şi să încerce să respecte un program regulat de somn. Părinţii trebuie instruiţi să încuie uşile, geamurile şi să îndepărteze obiectele care ar putea provoca rănire în timpul episodului. De asemenea, ei trebuie să încerce să îl readucă pe tânăr în pat folosind vorbe şi gesturi blânde şi să nu intervină brusc decât dacă acesta este în pericol.

Ce se poate face în caz de apnee?

Această problemă apare în cazul copiilor cu polipi şi a celor cu amigdale mărite. Din cauza îngustării conductului prin care circulă aerul, adolescentul respiră dificil, sforăie şi chiar poate face pauze în respiraţie de până la cinci secunde. A doua zi îl găseşte obosit şi somnolent. Problema se remediază chirurgical, prin îndepărtarea obstacolelor din calea aerului.

Din cauza privării organismului de odihnă, tulburările de somn pot duce, în timp, la probleme de concentrare, de atenţie şi de memorie. De asemenea, adolescentul poate deveni iritabil, impulsiv sau deprimat. De aceea, problemele trebuie tratate cu seriozitate, cu deschidere şi sinceritate, împreună cu medicul şi psihologul.

Citeşte şi: