Prezenţa îndelungată pe reţelele sociale creşte riscul de depresie al adolescentelor
La studiu au participat 11 000 de tineri de 14 ani şi, cu toate că deocamdată cercetătorii nu pot spune sigur că utilizarea exagerată a reţelelor sociale cauzează probleme psihice, încep să apară dovezi în această direcţie. Studiul a mai arătat că tinerii care petrec mult timp pe Facebook, Instagram şi alte reţele dorm mai puţin decât ar fi normal pentru vârsta lor şi, mai grav decât atât, două treimi dintre fete au declarat că au fost hărţuite verbal pe aceste reţele. Un sfert dintre băieţii participanţi la studiu au declarat că şi ei au fost agresaţi verbal.
Riscul de depresie al fetelor care stau multe ore pe reţelele sociale este accentuat de faptul că multe persoane pe care le urmăresc fac tot posibilul să posteze poze perfecte şi să le arate celorlalţi vieţile lor fără cusur. Astfel, multe adolescente nesigure pe ele, care nu au vieţi ieşite din comun, ajung să aibă o stimă de sine scăzută şi să fie nemulţumite de corpurile lor, de aspectul fizic general şi de realizările lor.
Riscul de depresie al adolescentelor. Ce poţi face, ca părinte?
- Discută cu ea despre timpul pe care e bine să îl petreacă pe reţelele sociale, sugerându-i şi alte activităţi care să o ţină departe de internet de-a lungul zilei.
- Asigur-o de faptul că, dacă cineva i se adresează nepotrivit pe reţelele sociale sau se simte ameninţată, poate veni cu încredere să-ţi vorbească şi să găsiţi împreună o soluţie.
- Atrage-i atenţia fetei tale că nu tot ce se postează pe reţelele sociale este adevărat şi că, dacă oamenii aleg să posteze doar lucruri frumoase, nu înseamnă că vieţile lor sunt ideale sau că nu au probleme niciodată.
- Explică-i că un ten perfect dintr-o poză pe care o vede pe internet poate fi obţinut uşor cu ajutorul machiajului sau al programelor de editare foto şi că sunt puţine şanse ca o figură să arate aşa în mod natural. Spune-i că e firesc să îşi dorească şi ea să arate bine, dar să facă acest lucru pentru ea, nu pentru a-i impresiona pe alţii. Arată-i cum să se alimenteze echilibrat şi cum să se îngrijească potrivit vârstei şi îndrept-o spre un sport care îi place, subliniind că frumuseţea înseamnă în primul rând sănătate. Foarte important, ai grijă ce model îi oferi: un adolescent are nevoie să vadă că părinţii lui sunt oameni mulţumiţi de aspectul lor fizic, siguri pe calităţile lor intelectuale şi încrezători în propriile forţe.