Părinţi ultra-protectori - adolescenţi cu probleme

1 2 jpg jpeg

Nu ieşi din casă îmbrăcat aşa!

Atitudinea de frâie ţinute în mână în această perioadă nu este tocmai indicată. Este bine să supraveghezi atitudinea şi acţiunile copilului tău, dar trebuie să ţii cont de faptul că orice interdicţie în această perioadă pentru adolescentul din casa ta va fi o adevărată provocare.

Să nu te prind că fumezi!

Acum este momentul în care orice conţine „aşa nu” se transfomă cu siguranţă în „aşa da”. Curiozitatea este mare, anturajul variat, iar tu nu poţi controla absolut tot ce ţine de evoluţia adolescentului tău. Încearcă să îi dai un strop de libertate, explică-i care sunt riscurile la care se supune dacă alege o anumită cale greşită.

Eu ca tine am fost...

Da, aşa este. Şi tu ai fost un adolescent rebel, în felul tău. Pe vremea ta nu exista atât de multă propagandă şi libertate de exprimare. Dacă ai fi astăzi un adolescent, curiozitatea de a experimenta şi de a explora tot ce este în jurul tău ar fi la fel de mare ca a copilului tău. Deci, nu te panica şi nu îl îngrădi ţinându-l sub un bol de sticlă. Fii alături de el ca un bun prieten căruia poate să i se confeseze cu drag, nu cu frică.

Să ferească Sfântul să aflu că ai făcut asta!

Cui crezi că i-ar plăcea să ştie că pe urmele lui stă mereu cineva. Unde mai este libertatea lui? Unde mai este viaţa sa? Nu este cazul să te transformi în pază de corp doar din frica de a nu păţi el ceva. Relaxează-te şi asigură-te că în cazul în care se află într-o situaţie jenantă va pune mâna pe telefon şi-ţi va da de ştire. Şi dacă a greşit ceva, există o rezolvare.

De ce nu răspunzi la telefon?

În cazul în care îl suni şi vezi că nu îţi răspunde nu te panica. Nimeni nu vrea să stea de vorbă cu părintele non-stop la telefon. Încearcă să înţelegi că acum are şi el un grup de prieteni, activităţi extrascolare specifice vârstei. Nu este nevoie să alergi într-un suflet după el prin oraş doar pentru că nu ţi-a răspuns la telefon.

Şcoală, şcoală şi iar şcoală

Da, şcoala îţi deschide multe uşi în viaţă. Aminteşte-ţi că şi tu aveai materii pe care le detestai şi cât de greu îţi era să le pricepi. De ce crezi că în cazul copilului tău lucrurile stau altfel?

Nu vorbi cu străinii

Este o regulă foarte bună în general, însă, în perioada adolescenţei, este indicat să socializezi cu toate categoriile de oameni pentru a putea să înţelegi diferenţa dintre aşa da şi aşa nu.

Atenţie!

Aceşti copii supra-protejaţi vor ajunge să clacheze chiar dacă sunt extrem de inteligenţi, deoarece grija excesivă va favoriza apariţia rezistenţei emoţionale slabe. Din prea multă grijă acordată, copilul tău poate ajunge dependent emoţional, poate dezvolta tulburări anxioase, devenind obsedat de teama de eşec.