Muzic─â prea tare? Iat─â la ce te expui!

1 2 jpg jpeg

Prin "cote normale" se ├«n┼úelege un prag sonor care s─â nu dep─â┼čeasc─â 50-60 db, acesta fiind ┼či nivelul zgomotului produs de o convorbire obi┼čnuit─â ├«ntre dou─â persoane. Cu c├ót volumul muzicii se apropie mai mult de 100 db, cu at├ót cre┼čte riscul s─â apar─â diverse efecte secundare.

Iată câteva!

Simptome nepl─âcute la nivelul urechilor, cum ar fi ┼úiuit, senza┼úie de "urechi pline". ┼óiuitul ├«n urechi se face sim┼úit dup─â ce zgomotul puternic a ├«ncetat, spre exemplu, dup─â un concert sau dup─â ie┼čirea dintr-un club. Dac─â trece dup─â c├óteva minute, nu e un semn grav, dar dac─â e intermitent sau dac─â dureaz─â mult timp, ├«nseamn─â c─â auzul a fost deja afectat ┼či e nevoie de un consult de specialitate.

Pierderea auzului, temporară sau definitivă. Cea temporară apare în urma expunerii la un zgomot puternic o durată mai mare sau mică de timp. Cea definitivă poate apărea atunci când cineva ascultă muzică tare în mod repetat, mult timp (în fiecare zi). Asta înseamnă că auzul nu va mai fi niciodată la fel de bun ca înainte sau că se pierde de tot, treptat.

De asemenea, numeroase studii au ar─âtat c─â muzica puternic─â ascultat─â o perioad─â lung─â de timp poate crea st─âri de depresie.

Zgomotul diminueaz─â aten┼úia ┼či siguran┼úa. Adolescen┼úii care merg pe strad─â cu c─â┼čtile pe urechi nu pot fi aten┼úi la ce se ├«nt├ómpl─â ├«n jurul lor, iar astfel cre┼čte riscul de a p─â┼úi diverse accidente.

C├ót despre durata de ascultare, fiecare poate asculta muzic─â timp de c├óteva ore ├«n fiecare zi, dar la volum mediu, reduc├ónd riscul de a avea mai t├órziu probleme cu auzul. Atunci c├ónd cineva e nevoit s─â ridice vocea ca s─â se fac─â auzit de o persoan─â care are c─â┼čtile ├«n urechi, ├«nseamn─â c─â persoana respectiv─â ascult─â muzica prea tare ┼či c─â acest lucru ├«i poate afecta auzul.

La concerte sau ├«n alte locuri unde se ascult─â muzica foarte tare sunt indicate c─â┼čtile speciale care atenueaz─â zgomotul sau simple dopuri de urechi, pentru protejarea auzului.