Eşti părinte? Iată ce greşeli să eviţi!

1 2 jpg jpeg

Nu-l proteja excesiv

Unii părinţi sunt extrem de protectori cu copiii lor, iar acest lucru îşi poate pune amprenta negativ asupra acestora. De exemplu, mulţi părinţi le impun copiilor o anumită oră până la care au voie să stea în oraş cu prietenii. Potrivit psihologilor, efectul obţinut va fi exact invers.

Copilul se va simţi încorsetat şi va avea tendinţa de a face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu se conforma acestei reguli. Pentru a se răzvrăti împotriva părinţilor, acesta va intra într-un anturaj care, de obicei, îi este nociv.

Nu-l certa dacă nu este cazul

În relaţia părinte-copil, cearta îşi are rolul ei bine definit: corectarea comportamentelor greşite. Însă atunci când aceasta devine un instrument permanent de disciplină, copilul începe să sufere. De exemplu, o notă proastă la şcoală nu trebuie urmată întotdeauna de o ceartă, ci mai degrabă trebuie aflat motivul pentru care copilul nu excelează la acea materie. În caz contrar, acesta se poate inhiba, fără ca situaţia să se rezolve.

Respectă propriile reguli

Sunt părinţi care fac greşeală să impună reguli pe care ei înşişi nu le pot respecta. De exemplu, nu îi poţi interzice adolescentului tău să fumeze, în condiţiile în care tu eşti un fumător înrăit. În astfel de condiţii, copilul nu va mai lua niciodată în serios o regulă şi va creşte cu gândul că regulile sunt făcute ca să fie încălcate.