Divor┼úul ├«l poate afecta ┼či pe copil

1 2 jpg jpeg

Vorbiţi deschis cu el

Uneori, copilul poate fi destul de matur pentru a ├«n┼úelege motivele separ─ârii p─ârin┼úilor. ├Äns─â alteori, adolescentul se poate ├«nchide ├«n sine, refuz─â s─â mai vorbeasc─â, are tulbur─âri de somn sau nu mai este interesat de ┼čcoal─â.

A┼čadar, ├«ncerca┼úi s─â discuta┼úi c├ót mai deschis cu el ┼či spune┼úi-i ce o s─â se ├«nt├ómple. ├Äncuraja┼úi-l s─â vorbeasc─â despre ceea ce simte ┼či despre eventualele temeri legate de divor┼ú. Discu┼úiile deschise ├«l pot ajuta s─â treac─â mai u┼čor peste desp─âr┼úirea voastr─â.

Nu-l lăsaţi să se înstrăineze

Copilul se poate sim┼úi vinovat de e┼čecul mariajului p─ârin┼úilor ┼či astfel va ├«ncerca s─â se ├«nstr─âineze de ei. A┼čadar, exist─â riscul s─â fug─â de acas─â sau s─â se integreze ├«ntr-un grup de prieteni care nu sunt tocmai pe placul vostru. ├Än acest fel, adolescentul ├«ncearc─â s─â se ÔÇ×r─âzbuneÔÇŁ pentru suferin┼úa sa, crez├ónd c─â doar cei de v├órsta lui ├«l pot ├«n┼úelege.

Mai poţi citi:

- 3 gre┼čeli pe care le fac p─ârin┼úii divor┼úa┼úi

- Nu faceţi copilul să sufere la divorţ

- Divor┼úul ├«l poate afecta ┼či pe copil

Fără certuri în faţa lui!

Pe toat─â durata divor┼úului, este indicat ca ambii p─ârin┼úi s─â stea de vorb─â c├ót mai mult cu copilul. Totu┼či, dac─â nu dore┼čte s─â discute, nu-l presa┼úi cu ├«ntreb─âri ┼či evita┼úi s─â-l certa┼úi.

Adolescentul trebuie s─â simt─â afec┼úiunea celor doi p─ârin┼úi ┼či s─â nu se ├«nstr─âineze de bunici, de colegii de ┼čcoal─â sau de grupul de prieteni. Evita┼úi s─â v─â certa┼úi ├«n prezen┼úa acestuia ┼či, dac─â este ├«n grjia unuia dintre voi, nu-l ├«ndep─ârta┼úi de cel─âlalt p─ârinte.

Nu căutaţi vinovatul

Este posibil ca unii copii cu p─ârin┼úi divor┼úa┼úi s─â se simt─â diferi┼úi ┼či oarecum ÔÇ×incomple┼úiÔÇŁ fa┼ú─â de ceilal┼úi copii de v├órsta lor, ceea ce se poate transforma ├«ntr-o adev─ârat─â frustrare. De aceea, este posibil ca ei s─â ├«┼či formeze o viziune gre┼čit─â asupra c─âs─âtoriei.

Este bine s─â-i spune┼úi adolescentului c─â, uneori, desp─âr┼úirea este inevitabil─â. Iar dac─â se ├«nt├ómpl─â, ├«n niciun caz nu este vina copiilor. De asemenea, este posibil ca, dup─â divor┼ú, adolescentul s─â se simt─â mai ÔÇ×liberÔÇŁ.

Acordaţi-i treptat încrederea de care are nevoie, dar nu excludeţi un control discret asupra vieţii lui. Astfel vă asiguraţi că nu va face excese de niciun fel, plus că eliminaţi riscul ca el să se simtă abandonat.

P─ârin┼úi ┼či dup─â divor┼ú

Nu este u┼čor pentru un adolescent s─â accepte c─â via┼úa lui se va schimba deodat─â. A┼ča c─â este important s─â-l face┼úi am├óndoi s─â ├«n┼úeleag─â c─â ├«i ve┼úi fi ├«n continuare mam─â ┼či tat─â, chiar dac─â v─â desp─âr┼úi┼úi. Astfel, lucrurile se vor desf─â┼čura normal ├«n continuare, el beneficiind de dragoste ┼či de afec┼úiune din partea ambilor p─ârin┼úi.

├Än cazul ├«n care t├ón─ârul devine mult prea deprimat, este bine s─â cere┼úi ajutorul unui psiholog. Unui specialist ├«i poate ├«ncredin┼úa problemele sale ┼či va primi sfaturi despre cum ar trebui s─â procedeze.

Gabriela Ianculescu psiholog psihoterapeut

Se crede c─â adolescen┼úii sunt mai preg─âti┼úi, spre deosebire de cei mici, s─â treac─â peste divor┼úul p─ârin┼úilor, dar situa┼úiile difer─â ├«n func┼úie de caz. Tr─âirile lor intense pot duce chiar ┼či la boli psihosomatice.

Unii adolescen┼úi pot dep─â┼či mai u┼čor desp─âr┼úirea p─ârin┼úilor, chiar dac─â asta implic─â dificult─â┼úi legate de schimbarea domiciliului, a ┼čcolii ┼či a grupului de prieteni. Al┼úii pot fi afecta┼úi pe termen lung, fiind necesar─â interven┼úia psihologului. P─ârin┼úii trebuie s─â-l asculte pe adolescent, f─âr─â s─â-i judece tr─âirile ┼či sentimentele.