Cum îţi ajuţi adolescentul să-şi aleagă o meserie

1 2 jpg jpeg

Decizia finală îi aparţine

Alegerea unei meserii este foarte importantă pentru adolescent, dar, uneori, părinţii pot fi mai interesaţi şi mai stresaţi decât cel în cauză. Este important să fii alături de copilul tău, să-l ajuţi cu experienţa şi puterea ta de discernământ, dar să-l laşi să ia singur această decizie.

Este important să aleagă o profesie pe care să o facă cu pasiune şi care să corespundă cu aptitudinile lui. Alegeţi momente liniştite în care să discutaţi şi să întoarceţi situaţia pe toate părţile.

Un job pe care să-l îndrăgească

Este foarte posibil ca meseria să-i ocupe în viitor o bună parte a timpului său. Aşa că este important să aibă un job care să-l pasioneze. De acest lucru depinde, în mare parte, fericirea lui. Să nu crezi că sunt cuvinte mari.

Dacă opt ore pe zi sau mai mult faci o meserie pe care o urăşti vei fi nefericit. Aşa că nu încerca să-i impui ceea ce crezi tu că e bine pentru el. Chiar dacă, de exemplu, o meserie în IT îi poate oferi un viitor sigur şi o slujbă bine plătită, dacă lui nu-i place nu-l obliga să facă asta.

Totodată, părinţii îşi doresc uneori fie ca odraslele să împlinească ceea ce nu au reuşit ei în plan profesional, fie să continue o tradiţie de familie. Însă chiar dacă adolescentul a moştenit o bună parte din calităţile tale, este un individ de sine stătător, cu propriile lui păreri şi dorinţe.

... în concordanţă cu aptitudinile lui

Tu îl cunoşti şi îi ştii deja înclinaţiile. Gândeşte-te la lucrurile pe care le face din proprie iniţiativă şi vezi dacă nu cumva îşi poate alege o meserie legată de acestea. Adu-ţi aminte la ce activităţi extraşcolare s-a înscris singur, la ce materii a fost mai bun la şcoală şi la care îşi făcea temele cu plăcere. Toate acestea vă dau indicii despre care ar fi meseria pe care ar îmbrăţişa-o cu plăcere.

O soluţie ar fi şi un job de vară. Experienţa aceasta îl va face să-şi dea seama mai clar ce îşi doreşte de la un loc de muncă. Un mod mai uşor de a înţelege mai bine o meserie şi de a-şi da seama ce implică ea este discuţia cu o persoană care are astfel de job.

Adu-l cu picioarele pe pământ

Adolescenţa este momentul viselor îndrăzneţe. Nu-i tăia aripile, dar adaugă o doză de realism, cu mult tact. De exemplu, dacă îşi doreşte să fie cântăreţ, dar nu are pic de voce, e clar că e nevoie de un plan B.

Cu toate cele spuse mai sus, nu gândiţi conform dictonului „acum ori niciodată”. În prezent, oamenii nu mai au o singură meserie şi un singur job pe care îl fac toată viaţa. Este posibil ca o persoană să-şi schimbe cariera de-a lungul vieţii şi să se reorienteze profesional.

Există un eveniment care îţi poate veni în ajutor: între 24 şi 25 septembrie 2009, la Bucureşti va avea loc programul „A Treia Cafea”. Acesta reuneşte personalităţi din diverse domenii – de la artişti la oameni de afaceri – care le vor împărtăşi tinerilor cunoştinţele lor cu privire la arta de a alege o carieră potrivită cu aptitudinile şi visurile personale.