Cum îl ajuţi pe copil pe perioada examenelor
În plin sezon al evaluărilor psihologii avertizează că stresul este o problemă reală, iar părinţii şi profesorii trebuie să aibă grijă pentru a nu exacerba această stare. Pe lângă propriile emoţii, copiii trebuie să gestioneze şi presiunea socială (trebuie să performeze în colectivul din care fac parte sau în faţa prietenilor, cunoştinţelor).
,,Există o creştere semnificativă a nivelului de stres atât în sfera părinţilor, cât şi a copiilor care susţin examene în această perioadă. De exemplu, pe platforma noastră s-a remarcat în ultima lună o creştere cu 25% a sesiunilor de consiliere pe această temă. De aceea, este important ca în primul rând părinţii să înveţe să-şi gestioneze propriul stres ca apoi să atenueze din presiunea resimţită de fiecare copil care trece printr-o astfel de examinare”, a explicat medicul Mihai Bran, psihiatru şi co-fondator atlashelp.net, clinică online de psihoterapie.
Prima etapă este aceea în care adulţii trebuie să înveţe să-şi depăşească şi să gestioneze propriul stres legat de examenul copilului. La fel de important ca acest lucru este şi înţelegerea emoţiilor care stau la baza comportamentului copilului. Micile gesturi sunt importante atunci când copilul trece printr-o perioadă stresantă.
Găteşte-i mâncarea preferată, discută cu el, întreabă-l din când în când cum se descurcă, dacă are nevoie de ajutor, arată-i că îţi pasă de el, de probleme lui, de ceea ce simte el, însă încearcă sa nu insişti prea mult.
Un alt element-cheie în gestionarea stresului în perioada examenelor este să apreciezi eforturile pe care le depune şi să observi lucrurile pozitive pe care le face.
Totodată, încearcă să arăţi că eşti disponibil mereu pentru conversaţie, încurajează-l să vină la tine când se simte stresat, povesteşte-i despre propriile tale emoţii atunci când ai dat examene şi despre cum ai reuşit să le depăşeşti. Arată-i că ai încredere în el şi în capacitatea sa de a face faţă acestei situaţii.
Ce să NU faci când copilul este stresat din cauza examenelor
-
Nu compara niciodată copilul tău cu un altul, folosind cuvinte prin care lauzi un alt copil, iar pe el ăl subevaluezi.
-
Nu face preziceri negative asupra viitorului: „Nu vei lua examenul, nu vei intra la liceu, nu vei ajunge la facultate, etc!”. Copilul/adolescentul are nevoie să fie validat, susţinut, nu descurajat!
-
Nu verifica copilul frecvent, vei obţine exact contrariul!
-
Nu îţi concentra atenţia ta - implicit a copilului - doar asupra greşelilor sau a lucrurilor dificile.
-
Nu da sfaturi fără să ţi se ceară şi nu îţi trata copilul cu superioritate.