Cum îl ajuţi pe copil în perioada examenelor

1 2 jpg jpeg

Renunţă la certuri!

Pentru un părinte, emoţiile unui examen pot părea banale pe lângă stresul de fiecare zi de la serviciu… Dar, pentru un adolescent, examenul de bacalaureat poate fi cea mai mare încercare de până acum.

Aşa că în această perioadă se poate simţi mai rău, poate avea ieşiri necontrolate… Nimic mai greşit decât să încerci să-l temperezi şi să-i dai lecţii despre cum ar trebui să facă faţă acestui moment! Mai bine lasă „predica” pentru perioada de după examene.

Dimpotrivă, acum fii alături de el necondiţionat, fără cicăleli. Mai bine ajută-l să se mobilizeze şi să-şi organizeze materia pentru studiu. Este momentul să-i spui mai des cât de mândru eşti de el şi câtă încredere ai că va lua note mari. Fructe, mai mult ca oricând

Oricât de organizat va fi, tot nu va putea să înveţe de 10 dacă nu mănâncă aşa cum trebuie. În perioada de efort intelectual, corpul este un mare consumator de energie!

De aceea, copilul tău are nevoie de o alimentaţie care să-i asigure necesarul de vitamine şi de minerale. Şi mai ales glucide, care hrănesc creierul! Deoarece prima parte a zilei o petrece la şcoală, pregăteşte-i un mic dejun variat, pentru a începe ziua în forţă.

Poate mânca un ou, o bucată de brânză, o felie de pâine şi o cană cu lapte. Include în alimentaţia lui cât mai multe fructe şi legume, dar şi alte alimente care să-i ofere energie şi să-l ajute să se concentreze.

Alimentele bogate în carbohidraţi (cerealele, pastele etc.) sunt indicate pentru această perioadă, însă încearcă să eviţi dulciurile. Pe termen scurt, prăjiturile şi ciocolata îi pot da energie.

Odată asimilate în organism, îl lasă fără vlagă. De poftă poate mânca o ciocolăţică neagră (cu conţinut de cacao de 80%). Evită şi alimentele greu digerabile, în special la cină, pentru ca somnul copilului să fie liniştit, mai ales în seara de dinainte de examen.

Datorită vitaminelor şi substanţelor minerale, mierea şi nucile sunt de ajutor când vine vorba de concentrare şi creativitate. În plus, au şi un conţinut energetic foarte ridicat.

Pentru a reţine volumul mare de informaţii, tânărul are nevoie de câteva trucuri, în special când vine vorba despre cele mai dificile (ani, formule etc.).

Luminozitatea, liniştea, fie alte obiecte ce îl pot ajuta să se concentreze mai bine sunt alte aspecte de care trebuie să ţii cont. Pe lângă lumină naturală, sursa de lumină artificială din cameră este, de asemenea, importantă.

Sursa de lumină trebuie să fie puternică, dar să nu-l deranjeze sau să-i forţeze ochii. De asemenea, bine este să-i aeriseşti şi camera jumătate de oră zilnic, deoarece aerul curat îl poate ajuta să se concentreze.

Înainte de ziua cea mare

Deoarece stresul este foarte mare în special în ziua de dinaintea examenului, încearcă să-ţi detensionezi copilul prin diferite activităţi.

Micul dejun trebuie să fie consistent, dar nu greu digerabil. La amiază puteţi ieşi la o plimbare în aer liber sau să vă jucaţi cu mingea în parc. Astfel, copilul tău se va relaxa şi va uita chiar şi preţ de câteva ore de ziua următoare.

Prânzul şi cina trebuie să conţină legume şi fructe, care să îi ofere necesarul de vitamine şi de minerale.

Chiar dacă peştele nu se află printre mâncărurile preferate ale adolescenţilor, carnea de peşte conţine vitamine şi acizi graşi benefici activităţii cerebrale, astfel reprezintă o mâncare ideală pentru seara dinaintea examenului.

Info: Copiii care obişnuiesc să bea multă apă se pot concentra mai uşor.