Cum ajuţi un adolescent cu depresie

1 2 jpg jpeg

Considerat─â mai ales o afec┼úiune caracteristic─â adul┼úilor, depresia ├«i afecteaz─â ├«n egal─â m─âsur─â ┼či pe adolescen┼úi. Marcat─â de atitudini negativiste ┼či de nep─âsare, depresia este adeseori confundat─â cu o etap─â de criz─â specific─â adolescen┼úei.

De cele mai multe ori, comportamentul adolescentului depresiv este asem─ân─âtor cu cel al unui adult ├«n aceea┼či situa┼úie: este trist, izolat, descurajat, iritabil ┼či are tendin┼úe de subapreciere. De regul─â, poate transmite o impresie de agresivitate ┼či desconsiderare fa┼ú─â de ceilal┼úi, mai ales fa┼ú─â de p─ârin┼úi.

Iat─â cum ├«i recuno┼čti depresia!

Nu orice schimbare de dispozi┼úie este o depresie. Vorbim despre aceast─â tulburare atunci c├ónd un adolescent prezint─â cinci sau mai multe dintre urm─âtoarele simptome, pe o perioad─â de cel pu┼úin dou─â s─âpt─âm├óni: sup─ârare, lips─â de interes sau de pl─âcere, triste┼úe, lipsa poftei de m├óncare sau, dimpotriv─â, un apetit exagerat, unele tulbur─âri de somn, lips─â de energie sau oboseal─â, sentimente de vin─â sau de inutilitate, dificult─â┼úi de concentrare, izolare fa┼ú─â de p─ârin┼úi ┼či fa┼ú─â de prieteni, dezinteres fa┼ú─â de ┼čcoal─â ┼či alte activit─â┼úi zilnice, lips─â de entuziasm ┼či motivare, oboseal─â, g├ónduri repetitive de moarte sau de sinucidere.

Din ce cauz─â apare?

Uneori poate fi dificil de identificat o cauz─â precis─â a depresiei. Exist─â ├«ns─â unele evenimente traumatizante care o pot declan┼ča: pierderea cuiva drag, o decep┼úie amoroas─â, divor┼úul p─ârin┼úilor, mutarea la alt─â ┼čcoal─â, insuccese ┼čcolare sau unele boli. Tinerii singuratici, care nu reu┼česc s─â se adapteze sau s─â ├«┼či fac─â prieteni, cei care nu au cui s─â ├«┼či descarce sufletul, cei care se simt ├«n permanen┼ú─â complexa┼úi de unele defecte fizice sunt posibili ÔÇ×candida┼úiÔÇŁ la deprimare.

Cum îl ajuţi ca părinte?

Pentru c─â adolescentul experimenteaz─â diferite sentimente, s-ar putea s─â nu diferen┼úiezi unele st─âri ale lui de cele specifice deprim─ârii, cu alte cuvinte, nu ┼čtii dac─â trebuie s─â te ├«ngrijorezi sau nu. La aceast─â v├órst─â, copilul are schimb─âri dese de dispozi┼úie. Nu ignora niciuna dintre aceste st─âri. ├Än plus, este foarte important ca t├ón─ârul s─â ┼čtie c─â va g─âsi suport afectiv ├«n familie. Iat─â cum ├«l po┼úi ajuta!

Sus┼úine-l suflete┼čte! G─âse┼čte cele mai potrivite momente pentru a fi l├óng─â el, pentru a afla ce ├«l fr─âm├ónt─â, ce sup─âr─âri ┼či ce nemul┼úumiri are, f─âr─â a-i da impresia c─â vrei s─â ├«l sufoci. Este ideal ca tu, ca p─ârinte, s─â fii prima persoan─â la care copilul t─âu s─â g─âseasc─â sprijin atunci c├ónd are nevoie de el. Fii un confident pentru el.

Nu fi prea exigent sau autoritar! ┼×ansele de a-l ajuta cu adev─ârat pe t├ón─ârul cu probleme sunt compromise dac─â ├«ncepi s─â ├«l judeci imediat dup─â ce ├«ncepe s─â ├«┼či descarce sufletul. ├Änva┼ú─â s─â ascul┼úi mai ├«nt├ói tot ce are de spus; eventualele sfaturi ┼či sugestii i le vei prezenta dup─â ce te asiguri c─â i-ai ├«n┼úeles cu adev─ârat problema.

Ia-l ├«n serios! Nu ├«ncerca s─â ├«l lini┼čte┼čti spun├óndu-i c─â deprimarea lui va trece de la sine; este posibil s─â cread─â c─â nu ├«┼úi prea pas─â de ceea ce simte. Analiza┼úi ├«mpreun─â orice aspect al deprim─ârii lui.

Arat─â-i ├«ncredere! Unele insuccese, fie ele ┼čcolare sau amoroase, ├«i pot ┼čtirbi ├«ncrederea ├«n sine. Dac─â aceasta este sursa deprim─ârii lui, acord─â-i un credit ÔÇ×nelimitat ┼či nerambursabilÔÇŁ de ├«ncredere ÔÇô adolescentul are nevoie de ea.

Ofer─â-i solu┼úiile tale! Profit─â de experien┼úa ta de via┼ú─â, de perioada c├ónd ┼či tu ai trecut prin unele st─âri asem─ân─âtoare, pentru a-i oferi unele sfaturi care s-ar putea s─â ├«l ajute.

Cereţi ajutor de specialitate! Dacă încercările tale de a-l ajuta nu au dat roade, iar problema este mai gravă decât părea la început, nu vă sfiiţi să cereţi ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.