„Copilul meu vrea să plece de acasă. Ce e de făcut?”

1 2 jpg jpeg

Adolescenţa este o perioadă a schimbărilor pentru majoritatea copiilor. În funcţie de realitatea familială în care au crescut şi ţinând cont şi de alţi factori precum prieteniile cu anumite persoane mai mult sau mai puţin dubioase, tinerii cu vârste cuprinse între 14-18 ani încep să ridice cât mai multe probleme, iar părinţii lor devin din ce în mai presaţi de ei.

Crizele adolescenţei

Unii adolescenţi devin obraznici, vor să meargă în cluburi şi să piardă nopţile, încep să fumeze sau să consume diferite substanţe interzise ori se alătură unor găşti periculoase. Simţindu-se din ce în ce mai neînţeleşi de către părinţi, tinerii ameninţă cu fuga. Din nefericire este o alegere proastă pentru că ei nu sunt pregătiţi încă pentru viaţă şi nu cunosc pericolele la care se expun: exploatarea sexuală, drogurile, bolile precum Sida, alcoolul.

Cauzele

De obicei atunci când un copil părăseşte neanunţat domiciliul o face deoarece în familia lui se întâmplă anumite evenimente care-l afectează fizic şi emoţional. Fie este bătut şi certat tot timpul, fie este pedepsit foarte aspru şi i se interzic anumite lucruri. De asemenea, este posibil să fie la mijloc între părinţii lui, ei certându-se, jignindu-se şi violentându-se des. Abuzurile verbale, fizice aici intrând şi cele sexuale, crizele din cauza alcoolismului îl determină pe minor să încerce să scape. Nu toţi copiii fug de acasă din cauza problemelor familiale, unii o fac fie pentru că şi-au găsit un partener şi vor să stea cu acesta sau că vor să plece în străinătate la muncă sau pleacă pur şi simplu ca să se distreze.

Cum rezolvi problema

În loc să îţi cerţi copilul că te-a ameninţat că fuge de acasă mai bine încerci să vorbeşti calm cu acesta. De asemenea, e recomandat să îl întrebi ce-l nemulţumeşte şi cum crede el că aţi putea rezolva împreună problemele care-l apasă. Încearcă să înţelegi dacă este o cacealma şi tânărul vrea doar să obţină ceva material de la tine sau dacă se simte vinovat de ceva pentru că l-ai tot certat şi crede că dacă fuge rezolvă conflictul. Este posibil şi ca odrasla ta să dorească să te pedepsească pentru ceva. Aşadar cauzele pot fi multiple.

Unde-l cauţi

Dacă se ţine de cuvânt şi pleacă de acasă poţi suna la prietenii săi de care este mai apropiat sau la rude, poate are vreo mătuşă cu care comunică des şi i se destăinuie. Mai poţi suna la şcoală şi apoi la poliţie dacă nu ai reuşit să dai de el. Poliţia te va întreba în ce era îmbrăcat copilul când l-ai văzut ultima oară, deci trebuie să-ţi aminteşti. Probabil că tu nu l-ai crezut că pleacă şi nu ai încercat să descoperi ce îl face atât de nefericit, însă după ce revine acasă ar trebui să porţi o discuţie serioasă şi să încerci să te apropii de el. Prin comunicare puteţi găsi un mijloc de rezolvare a problemelor.

Ajutor de specialitate

Dacă adolescentul tinde să-şi rezolve conflictele avute cu părinţii sau cu alte persoane fugind de acasă, ar putea fi nevoie să se meragă cu el la pediatru care poate decide dacă are nevoie sau nu să meargă la un psiholog.

Timp de calitate

Poate copilul simte nevoia de mai multă atenţie, iar tu sau soţul sunteţi foarte ocupaţi şi nu mai aveţi timp şi răbdare să-l ascultaţi sau să ieşiţi cu el măcar o dată pe săptămână într-un loc despre care ştiţi că-i face plăcere. De asemenea, poate e momentul să plecaţi într-o excursie unde să vă relaxaţi şi să vă rezolvaţi problemele.