Ascult─â muzic─â prea tare? Iat─â ce risc─â!

1 2 jpg jpeg

├Än zilele noastre, sunetele dep─â┼česc cu u┼čurin┼ú─â cotele normale de zgomot, de aproximativ 85 de decibeli. Indiferent c─â este vorba de usc─âtorul de p─âr, de mixerul de buc─ât─ârie sau de MP3 playere, toate pot afecta auzul. La ora┼č, sursele de zgomot puternic sunt mai variate ┼či pot pune ├«n mare pericol auzul, indiferent de v├órst─â.

La ┼úar─â, undele de sunet nu sunt at├ót de periculoase, dar dac─â expunerea la zgomot este constant─â ┼či pentru o perioad─â mai mare, riscul s─â apar─â pierderea de auz temporar─â este mare. Ce se ├«nt├ómpl─â cu tinerii care nu vor s─â renun┼úe la accesoriul lor preferat, c─â┼čtile, atunci c├ónd merg la ┼čcoal─â, c├ónd sunt ├«n pauze, acas─â, c├ónd ies ├«n ora┼č? Specialistul ├«n audiologie Cristian G., de la Clinica Polisano, ne-a explicat la ce riscuri se expun tinerii care ascult─â muzic─â la c─â┼čti, multe ore, cu volum tare. ┼×i zgomotul din cluburi d─âuneaz─â Zgomotele din mediul ├«nconjur─âtor care pot afecta auzul nu se rezum─â doar la cele produse de picamere, ma┼čini de g─âurit sau alte sisteme automatizate din ├«ntreprinderi. Din categoria sunetelor nocive pentru auz fac parte ┼či cele produse de muzica amplificat─â prea tare, ascultat─â la c─â┼čti sau ├«n cluburi, precum ┼či cele produse de motociclete, ATVÔÇôuri ┼či scutere.

Chiar ┼či anumite tipuri de juc─ârii pentru copii pot produce sunete care pot afecta permanent auzul. Un sunet care nu este periculos pentru auz are o intensitate de aproximativ 85 decibeli. Dac─â ├«ntr-o conversa┼úie normal─â intensitatea sunetelor variaz─â ├«ntre 50 ┼či 60 decibeli, ├«n cazul unui concert rock, intensitatea sunetului este de 110-120 decibeli, iar ├«n cazul c─â┼čtilor de la mp3 playere, sunetele pot ajunge ┼či la 100 decibeli. Cele mai r─âsp├óndite sisteme audio portabile pot produce sunete de p├ón─â la 95-115 decibeli.

Gradul ├«n care azul este afectat variaz─â at├ót ├«n func┼úie de volum (intensitatea sunetului m─âsurat─â ├«n decibeli - dB), c├ót ┼či perioada de timp la care suntem expu┼či la zgomot.

-la 95 dB, problemele vor ap─ârea dup─â 4 ore de expunere pe zi;

-la 100 dB, problemele vor ap─ârea dup─â 2 ore de expunere pe zi;

- la 105 dB, problemele vor ap─ârea dup─â o or─â de expunere pe zi;

- la 110 dB, dup─â 30 de minute de expunere pe zi;

- la 115 dB, problemele vor ap─ârea dup─â 15 minute;

-la 120 dB ┼či peste, tulbur─ârile de auz se instaleaz─â pe moment.

Vrei s─â-┼úi iei o pereche de c─â┼čti? Alege o variant─â pe placul t─âu, de tipul celor care acoper─â urechile. De┼či sunt mai comode, mai u┼čor de manipulat ┼či estetice, c─â┼čtile care se introduc ├«n urechi cresc riscul de apari┼úie a infec┼úiilor de la nivelul urechii externe ┼či medii.

Pe de alt─â parte, c─â┼čtile care acoper─â urechile izoleaz─â mai bine fonic, oferind o calitate a sunetului mult superioar─â ┼či astfel, vei sim┼úi nevoia de a nu mai da volumul la maximum. C─â┼čtile intraaurale pot oferi o izolare fonic─â bun─â ├«n raport cu mediul exterior, doar ├«n cazul ├«n care sunt personalizate, adic─â sunt f─âcute dup─â un mulaj al urechii.

Printre simptomele care pot anun┼úa probleme ale auzului se num─âr─â: senza┼úia de ┼úiuit, de b├óz├óit, de fluierat, de ┼čuierat, dificultatea de a ├«n┼úelege pe cineva ├«n mediu zgomotos sau ├«n medii cu acustic─â defectuoas─â ┼či senza┼úia de ureche ├«nfundat─â.

Singurul mod prin care se poate diagnostica pierderea de auz este un consult ORL de specialitate, care s─â includ─â ┼či evalu─ârile audiometrice efectuate de un audiolog. Aceastea constau ├«n examinarea otoscopic─â a urechii, urmat─â de determinarea pragului auditiv, cu ajutorul unui aparat, numit audiometru.

2 jpg jpeg

Inginer audiolog Cristian G.

Clinica Polisano, Bucure┼čti

Pierderea temporară a auzului, des întâlnită

Dac─â mergi la medic imediat ce ai observat tulbur─ârile de auz, ┼čansele de recuperare sunt mult mai mari. Ce se ├«nt├ómpl─â c├ónd se constat─â pierderea de auz temporar─â sau total─â? Pierderea de auz temporar─â poate fi tratat─â cu medica┼úie de specialitate, ├«n timp ce pierderea de auz permanent─â nu poate fi tratat─â.

Pierderea temporar─â de auz este destul de des ├«nt├ólnit─â, atunci c├ónd o persoan─â este par┼úial sau complet incapabil─â s─â aud─â pentru o perioad─â scurt─â de timp. Aceast─â afec┼úiune se poate trata relativ u┼čor, dar dac─â nu este luat─â ├«n serios se poate transforma ├«ntr-o pierdere de auz permanent─â.