Anorexia ┼či bulimia la adolescente

1 2 jpg jpeg

Un fapt cu adev─ârat ├«ngrijor─âtor este c─â aceste tulbur─âri de alimenta┼úie au fost cauza multor decese, ├«n special anorexia a c─ârei rata de mortalitate este de aproape 20%. Adolescentele anorexice ├«┼či percep corpul ca fiind mai gras dec├ót ├«n realitate.

Ele nu se poate accepta a┼ča cum este ┼či asta le face s─â ┼úin─â diete drastice, s─â aib─â impresia c─â oric├ót de pu┼úin ar m├ónca, alimentele le fac s─â se ├«ngra┼če. Prin urmare, le suntafectate nu numai rela┼úiile cu cei din jur, dar ┼či activitatea zilnic─â. Care sunt cauzele? Adesea severitatea cu care p─ârin┼úii ├«┼či cresc copiii poate s─â le creeze acestora, la adolescen┼ú─â, probleme psihologice din cauza limitelor impuse ├«n familie. Un alt factor care poate duce la apari┼úia anorexiei este dorin┼úa de a fi pe placul anturajului. P─ârerea prietenilor are o importan┼ú─â foarte mare la v├órsta adolescen┼úei, iar tinerele tr─âiesc cu senza┼úia c─â dac─â sunt mai slabe, sunt ┼či mai atr─âg─âtoare.

De aceea, este greu s─â accepte c─â au o problem─â de s─ân─âtate. ├Än schimb, adolescentele care sufer─â de bulimie sunt dispuse s─â primeasc─â ajutor din partea unui psihoterapeut. Sunt con┼čtiente de faptul c─â se confrunt─â cu o afec┼úiune.

Mai mult, se simt vinovate pentru faptul c─â nu-┼či pot st─âvili pofta de m├óncare, ba merg p├ón─â la a ├«ncerca eliminarea alimentelor consumate ├«nainte de a fi digerate prin provocarea st─ârilor de vom─â.

Ca p─ârinte, po┼úi observa foarte u┼čor dac─â este ceva ├«n neregul─â cu modul ├«n care se hr─âne┼čte copilul t─âu. Cele mai frecvente semne ale anorexiei sunt sc─âderea exagerat─â ├«n greutate, privarea de m├óncare sau t─âierea ├«n buc─â┼úi mici a alimentelor ┼či apari┼úia senza┼úiei c─â a m├óncat foarte mult.

O t├ón─âr─â bulimic─â ar trebui s─â te ├«ngrijoreze imediat ce vezi c─â dup─â ce a m├óncat cu poft─â se str─âduie┼čte s─â elimine alimentele prin inducerea vomei sau prin folosirea laxativelor. Iat─â c├óteva lucruri pe care le po┼úi face pentru a evita ca fiica ta s─â ri┼čte complica┼úii din cauza vreuneia dintre aceste dou─â afec┼úiuni!

- ├Änt─âre┼čte-i ├«ncrederea de sine.

- Creează-i o părere bună despre felul în care arată pentru a nu se lăsa influenţată de părerile celorlalţi.

- Dac─â vrea s─â ┼úin─â o diet─â, stabili┼úi ├«mpreun─â ce va m├ónca ┼či urm─âre┼čte dac─â o respect─â ├«ntocmai.

- Acordă o atenţie sporită asupra alimentaţiei ei pentru a evita excesele de orice fel.

- M├ónca┼úi ├«mpreun─â ┼či nu-┼úi l─âsa copiii s─â ia masa pe fug─â ├«n fa┼úa televizorului sau al calculatorului.

- Dac─â apar semne ale vreuneia dintre aceste boli, merge┼úi ├«mpreun─â la un psihoterapeut ┼či nu

├«nceta s─â-i ar─â┼úi c├ót de mult o iube┼čti a┼ča cum e.

- Pe parcursul tratamentului, ajut-o s─â con┼čtientizeze semnele bolii.