Ajutor! Copilul meu fumează

1 2 jpg jpeg

În ţara noastră, mai mult de jumătate dintre adolescenţii sub 16 ani fumează, ceea ce situează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de minori care au căzut pradă acestui viciu.

Majoritatea fumează mai mult de un pachet pe zi şi sunt indiferenţi la eventualele probleme de sănătate pe care le poate cauza nicotina. Care sunt însă motivele care-i determină pe tineri să se apuce de fumat?

Presiunea anturajului

Adolescenţa poate fi o perioadă confuză, în care tinerii se confruntă cu sentimente şi situaţii noi, iar de cele mai multe ori îşi găsesc sprijinul în grupul de prieteni. Însă, anturajul nu este întotdeauna benefic.

Din dorinţa de a se integra mai uşor, de a dovedi că sunt destul de maturi pentru a lua propriile decizii sau chiar pentru a se revolta împotriva anumitor interdicţii, tinerii ajung să încerce prima ţigară. Mulţi se apucă de fumat din curiozitate sau pentru că e un lucru comun în cercul lor de prieteni, în timp ce fetele văd în fumat o modalitate de a slăbi.

Află de ce s-a apucat de fumat

Este imposibil să rezolvi o problemă fără să descoperi cauzele care au dus la apariţia ei. Poate că prima ta reacţie va fi să-l pedepseşti şi să-i înterzici să mai fumeze, însă este puţin probabil ca el să te asculte. În loc să te superi pe el, încearcă să afli ce l-a determinat să apuce pe acest drum. A fost curios să vadă cum e?

Sau poate este un obicei comun în grupul său de prieteni şi a cedat presiunilor. Dacă afli din ce cauză s-a apucat de fumat vei şti ce sfaturi să-i dai şi cum să-l îndrumi pentru a-l îndepărta de acest viciu.

Puterea exemplului

Îţi va fi greu să convingi un copil că fumatul este nociv, atât timp cât părinţii săi sunt fumători. Pentru a se lăsa de fumat este bine să aibă un exemplu în familie.

De asemenea, puteţi discuta de cât de multe ori ai încercat să renunţi la acest viciu, de cât de greu îţi este odată cu trecerea timpului şi cu creşterea dependenţei de nicotină. Îi poţi da exemple de situaţii în care fumatul a fost un obstacol sau când te-ai confruntat cu probleme de sănătate din cauza viciului.

Ajută-l să conştientizeze pericolele

Tinerii ştiu că este puţin probabil să se confrunte la această vârstă cu afecţiuni precum cancer, atac de cord sau accident vascular cerebral, aşadar ameninţarea bolii nu-i va determina să se lase de fumat.

Toţi adolescenţii sunt preocupaţi de aspectul lor fizic, aşa că poţi apela la exemple în acest sens, cum ar fi riscul îngălbenirii dinţilor şi a unghiilor, respiraţia urât mirositoare sau apariţia prematură a ridurilor. De asemenea, îi poţi face să conştientizeze cât de costisitoare sunt ţigările şi ce pot cumpăra în locul lor, de exemplu haine sau modelul de telefon mobil mult dorit.

Încearcă să-l ţii ocupat

Adolescenţii obişnuiesc să fumeze atunci când sunt în pauză la şcoală sau când se relaxează. Deşi nu-l poţi supraveghea tot timpul, acasă îi poţi da sarcini care să-i ţină mâinile ocupate şi astfel să nu mai aibă timp să se gândească la fumat. O altă soluţie ar fi să-l încurajezi să practice un sport care să-l solicite fizic.

Pe lângă faptul că va schimba anturajul, va învăţa să fie mai disciplinat şi va renunţa la ţigări din dorinţa de a fi din ce în ce mai bun. În plus, sportul elimină stresul şi contribuie la creşterea încrederii în forţele proprii.