A venit vremea să-i vorbeşti despre sex!
Numeroase sondaje efectuate printre adolescenţi, în diferite ţări europene, au arătat că informaţiile pe care le au cei mai mulţi dintre ei despre contracepţie şi prevenirea bolilor cu transmitere sexuală lasă de dorit. La 14-15 ani, mulţi cred că este suficient să aibă grijă pentru a evita o sarcină nedorită, iar un număr alarmant de mare dintre ei nu folosesc metode contraceptive la primul contact sexual şi nu ştiu când sunt perioadele fertile. Iar, pentru a-i îndruma, părinţii au nevoie de foarte mult tact, pentru că discuţiile despre sexualitate pot atinge punctele cele mai vulnerabile ale adolescenţilor. Dar părerea psihologilor este unanimă: chiar dacă, odată ajunşi la pubertate, copiii consideră că nu e „cool” să vorbească despre sex cu părinţii lor, este important şi chiar necesar să o facem. Tact în loc de prelegeri morale La vârsta adolescenţei, pe copiii noştri îi frământă o mulţime de întrebări pe care nu îndrăznesc să le rostească. La ce vârstă apare prima ejaculare? Mai creşte penisul la 16 ani sau nu? Trebuie să fii îndrăgostit când îţi începi viaţa sexuală şi ce se aşteaptă un băiat să faci în dormitor? La toate aceste întrebări nu primesc răspunsuri de la profesori. Nici miturile care circulă din gură în gură, cum ar fi, de pildă, că masturbarea e periculoasă pentru sănătate, nu sunt demontate la orele de curs. De aceea, rolul părinţilor în lămurirea acestor nedumeriri este important.
În acest context, felul în care adulţii abordează acest subiect delicat este crucial. Ai nevoie de fler şi de mult tact, pentru ca informaţiile pe care doreşti să i le transmiţi adolescentului să fie şi acceptate. La vârsta aceasta, copiii au nevoie, în primul rând, să îi ghidăm cu dragoste şi înţelegere pe calea descoperirii propriei sexualităţi, fără să ne transformăm în instanţe morale.
În plus, este esenţial să păstrăm un echilibru între respectarea nevoii lor de independenţă şi dorinţa noastră de a-i proteja şi să ne dăm seama când adolescentul îşi doreşte autonomie şi când are nevoie de sprijin.
Dacă în familie nu s-a vorbit niciodată despre aspectele care ţin de corpul nostru şi de sexualitate, nu putem să forţăm dintr-o dată o astfel de comunicare, la vârsta pubertăţii. Părerea psihologilor este unanimă: discuţiile despre acest subiect trebuie să înceapă de când copilul este încă mic.
Ideal este ca părinţii să fie mereu cu un pas înaintea următoarei etape din dezvoltarea copilului lor şi să îi explice, cu răbdare şi tact, ce i se întâmplă. De pildă, este bine ca fiicei să i se vorbească despre menstruaţie înainte ca prima fată din clasă să trăiască această experienţă. Astfel, fata nu va fi surprinsă de schimbare şi nu se va teme de ea, explică experţii. Ba mai mult, va fi mândră de cunoştinţele ei, dobândite de la propria mamă.
O conversaţie despre sex are sens numai atunci când adolescentul este dispus să vorbească în acest sens. Iar atunci când acest lucru se întâmplă, discuţia nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Psihologii spun că mulţi părinţi, mai ales mamele, folosesc aceste oportunităţi pentru a vorbi despre sarcină şi procreare. Dar omit 2 aspecte importante, anume contracepţia şi intimitatea, actul sexual propriu-zis. De obicei, acest lucru se întâmplă pentru că părintele nu vrea să deschidă subiectul prea devreme.
„Copilul nu a spus încă nimic despre asta, deci nu a ajuns încă în acest stadiu”, ne gândim. Dar, de cele mai multe ori, această părere se dovedeşte a fi eronată. Este mai bine să nu te bazezi pe faptul că adolescentul va deschide discuţia şi îţi va pune întrebări înainte de „prima dată”. Potrivit unui studiu, doar aproximativ 13% din fete şi 8% din băieţi fac asta. Iar atunci când descoperim acest lucru, poate fi tardiv.
Adolescenţii de din zilele noastre tind să îşi înceapă viaţa sexuală mai devreme decât părinţii lor, potrivit unui sondaj. Deşi majoritatea celor chestionaţi au avut primul contact sexual între 15 şi 19 ani, unele fete îşi încep deja viaţa sexuală la vârsta de 13 sau 14 ani, iar băieţii, în general, cu un an mai târziu.