Este permis sexul în timpul sarcinii?
Când se recomandă abstinenţa
În unele situaţii, medicii recomandă femeii gravide abstinenţă, pentru excluderea unor eventuale riscuri. Astfel, în sarcină sunt contraindicate relaţiile sexuale atunci când există sângerări vaginale, risc de avort spontan sau de naştere prematură, complicaţii precum placenta praevia (inserarea joasă a placentei), sarcină multiplă (gemeni, tripleţi), rupere prematură de membrane, contracţii sau dilatarea colului uterin. De asemenea, se recomandă abstinenţă în cazul în care partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual.
Libidoul este afectat de modificările hormonale
Este bine să ştiţi că în timpul celor 9 luni de sarcină, libidoul femeii variază din cauze hormonale. Astfel, primul trimestru de sarcină este marcat mai ales de oboseală, greţuri matinale, iar sânii se măresc şi devin dureroşi la atingere, cee ce poate explica de ce în această perioadă viitoarei mame nu prea îi prea îi stă gândul la sex. În schimb, în trimestrul doi, la cele mai multe femei, dorinţa sexuală creşte. În plus, transformările specifice sarcinii, precum creşterea fluxului sanguin în zona pelviană, îi pot accentua femeii senzaţiile plăcute din timpul contactului sexual. Cu cât sarcina se apropie de termen, dorinţa sexuală poate scădea în cazul ambilor parteneri.
Este riscant pentru bebe?
Uneori, bărbaţii se tem ca nu cumva actul sexual să dăuneze fătului, lucru ce le inhibă dorinţa sexuală. O astfel de temere este nejustificată, spun medicii, deoarece copilul este protejat de sacul amniotic, de pereţii uterului şi de mucusul ce astupă colul uterin. Un alt mit este că relaţiile sexuale ar grăbi travaliul. Nu există dovezi suficiente care să arate că actul sexual ar declanşa travaliul, cu toate că gesturi precum mângâierea sânilor pot favoriza eliberarea oxitocinei, hormon implicat în producerea contracţiilor uterine.
Ce poziţii nu sunt indicate
Pe măsură ce burtica se măreşte, este nevoie de găsirea unor poziţii comode, care să nu o suprasolicite pe viitoarea mamă. Astfel, o poziţie confortabilă pentru parteneră este unul lângă celălalt sau femeia deasupra bărbatului. Evitaţi acele poziţii care presează abdomenul ei sau pe cele prea solicitante. Este posibil ca ea să evite acum unele gesturi care înainte îi făceau plăcere. Astfel, din cauza creşterii sensibilităţii sfârcurilor, se poate ca ea să evite să-i fie atinşi sânii. Pentru ca el să nu perceapă acest gest ca pe o respingere, ea trebuie să îi explice motivele şi să îi arate partenerului alte moduri care o excită. Tot din cauza schimbărilor hormonale, lubrifierea poate fi mai scăzută. Un preludiu ceva mai lung vă poate fi de ajutor în această situaţie.
Este foarte important ca amândoi să fiţi mai atenţi şi mai înţelegători în această perioadă, pentru ca niciunul dintre voi să nu se simtă neglijat sau să acumuleze frustrări. Astfel, el trebuie să ţină cont de transformările fizice şi emoţionale care îi pot scădea partenerei apetitul sexual. Prin urmare, viitorul tătic trebuie să aibă mai multă răbdare, iar atunci când ea nu este în dispoziţia necesară pentru a face dragoste, el trebuie să înţeleagă că motivele ei sunt cât se poate de justificate. În schimb, este o bună ocazie să redescoperiţi împreună mângâierile, sărutările, îmbrăţişările şi gesturile tandre care întăresc afecţiunea dintre voi.