Depistează la timp hepatita C!

1 2 jpg jpeg

Verificarea se face în Bucureşti, la Piaţa Unirii şi Piaţa Bucur-Obor, între orele 9.00 şi 17.00, cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute. Realizarea testării se face de medici voluntari, în cadrul unor caravane medicale organizate în puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populaţiei la testare.

Testările se fac în cadrul campaniei „Hepatita C. Testează-te acum! Testează-te aici!” demarată de Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia SOS Drepturile Pacienţilor Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii.

2 jpg jpeg

Mulţi bolnavi de hepatita C n-au simptome

Deşi infecţia cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu ştiu că suferă de această afecţiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC ştiu că au aceasta afecţiune şi doar 10% din cei diagnosticaţi sunt sub tratament.

În multe cazuri hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulţi ani deoarece simptomele pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseală, probleme şi dureri digestive, probleme ale pielii, depresie şi insomnie sunt cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecţiuni şi toate pot avea şi alte cauze. Din acest motiv, infecţia cu virusul hepatitei C (VHC) este adesea nediagnosticată până în momentul în care apar complicaţii hepatice severe.

1 2 jpg jpeg

95% dintre persoanele cu hepatită cronică se pot vindeca

Infecţia cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecţiune. În marea majoritate a cazurilor, infecţia cu VHC evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 71 de milioane de oameni au infecţie cronică cu virusul hepatitei C la nivel global, iar aproximativ 399.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.

În România, prevalenţa infecţiei cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC, iar 99% dintre infecţii aparţin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.

Medicaţia antivirală poate vindeca până la 95% dintre persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic şi deces prin boală cronică de ficat.

Aşa previi infectarea cu virusul hepatitei C!

Pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate.

Refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc.), indiferent de context.

Nu utiliza în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal: periuţă de dinţi, lame de ras, trusă de manichiură, pentru că reprezintă posibile surse de infectare.

Ocoleşte contactele sexuale întâmplătoare sau protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C

Ştiai că…

… şi efectuarea de tatuaje sau piercing-uri îţi poate creşte riscul de a face hepatita C?