De ce sunt ferite femeile care au mai mulţi copii

1 2 jpg jpeg

Explicaţia oamenilor de ştiinţă este una simplă: cu cât femeia are mai mulţi urmaşi, cu atât telomerii sunt mai lungi (stratul de protecţie de la capătul fiecărui fir de ADN, aceştia fiind un bun indicator şi al îmbătrânirii celulare).

Mai exact, specialiştii sunt de părere că lungimea mai mare a telomerilor este asociată cu longevitatea în cazul femeilor care au mai mulţi copii.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea „Simon Fraser“ din Columbia Britanică au analizat cazul a 75 de femei care erau mame din mai multe zone ale ţării, dar şi lungimea telomerilor.

Astfel, după ce au analizat datele obţinute de la participantele la studiu, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că voluntarele care aveau mai mulţi copii erau şi cele care aveau o lungime mai mare a telomerilor.

De asemenea, în cazul acestora şi efectele procesul de îmbătrânire prematură se observau mai puţin, spre deosebire de participantele care nu aveau copii.

„Creşterea nivelului de estrogen din organism, etape des întâlnite mai ales pe perioada sarcinilor, face ca procesul de scurtare a telomerilor să fie încetinit. Concluziile cercetării noastre au arătat că femeile care au mai mulţi copii sunt mai ferite de efectele îmbătrânirii premature“, a afirmat Pablo Nepomnaschy, autorul studiului şi cercetător în cadrul Universităţii „Simon Fraser“ din Columbia Britanică.