De ce apare maladia Parkinson
Cercetarea, publicată în jurnalul american „Cell”, demonstrează că schimbările în structura populaţiei de bacterii intestinale şi chiar a bacteriilor în sine contribuie în mod activ la deteriorarea funcţiilor motorii, un semn distinct al acestei boli. Autorul studiului, Sarkis Mazmanian de la California Institute of Technology, susţine că a sesizat în premieră o legătură biologică între microbiomul intestinal şi boala Parkinson. Boala Parkinson este cauzată de acumularea în neuroni a proteinelor alfa-sinucleine anormale, ceea ce cauzează efecte toxice în celulele ce eliberează dopamina, localizate în regiunile din creier care controlează mişcările. Ca urmare, pacienţii se confruntă cu simptome debilitante precum tremur, înţepenirea muşchilor, încetinirea mişcărilor şi afectarea mersului. Rezultatele noii cercetări, efectuată pe şoareci de laborator, demonstrează că flora bacteriană intestinală exacerbează simptomele motorii contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine. Descoperirea are implicaţii importante în tratamentul contra bolii Parkinson. Până la 10 milioane de persoane din lumea întreagă suferă din cauza acestei afecţiuni, ceea ce o face să ocupe locul al doilea în topul celor mai des întâlnite boli neurodegenerative, după Alzheimer.
Maladia Parkinson se diagnosticheaza in jurul varstei de 70 de ani, dar primele semne ale bolii pot să apară şi cu 20 de ani mai devreme de diagnosticare.
Simptome ale bolii
Printre semne se numără problemele de echilibru, dar şi căzăturile dese, forţa musculară din ce în ce mai redusă.
Pacientul începe să tremure şi să aibă probleme de echilibru. Bolnavul poate să sufere şi de dificultăţi la înghiţire, tulburări de memorie, stare de somnolenţă şi oboseală.