Vrei să slăbeşti şi ai vrea să încerci dieta ketogenică? Acest regim are unele beneficii, dar şi posibile riscuri, pe care este bine să le cunoşti.

Bogată în grăsimi, cu un conţinut moderat de proteine şi cu conţinut scăzut de carbohidraţi, dieta ketogenică a creată în anii 1920, fiind utilizată, iniţial, în medicină, pentru a trata epilepsia la copii. În timp, acest program a dovedit efecte pozitive şi în slăbire.

Mizând pe un aport foarte redus de carbohidraţi, dieta ketogenică simulează efectele metabolice ale foametei (postului), forţând organismul să utilizeze în primul rând grăsimea ca sursă de combustibil (cetoză). Cei care o ţin trebuie să consume alimente grase până la 70% din meniul zilei, mâncare proteică în jur de 20% şi produse alimentare din categoria carbohidraţi, aproximativ 5% totalul caloriilor ingerate pe zi.

Stimulează saţietatea şi reduce apetitul

Starea de cetoză în care este indus organismul poate aduce beneficii asupra sănătăţii, sugerează studiile în domeniu. Mai precis, prin cetoză se poate regla glicemia, nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale, se intensifică arderea grăsimilor, este redusă pofta de mâncare. De asemenea, tonusul fizic ar putea creşte, la fel şi nivelul de energie. Consumând alimente bogate în grăsimi bune, creierul beneficiază de surse importante de acizi graşi esenţiali, care au efect pozitiv asupra activităţii cerebrale.

Implică şi riscuri

Dieta ketogenică are avantaje, dar poate expune organismul unor riscuri pentru sănătate. Dacă urmezi acest program de slăbire, aşteaptă-te să îţi simţi des gura uscată, din cauza cetozei, să îţi fie sete, să suferi din pricina halenei şi să urinezi mai frecvent decât de obicei. În primele zile de dietă, se poate întâmpla să experimentezi ceea ce se cheamă „răcela keto”. De exemplu, poţi resimţi simptome precum durerile de cap, oboseală, ameţeală, probleme de concentrare, tulburări de vedere, tonus scăzut, lipsă de energie şi iritabilitate. Din fericire, aceste semne dispar în aproximativ o săptămână, pe măsură ce corpul se adaptează la procesul de ardere a grăsimii.

Cu dieta ketogenică, poţi slăbi până la 15 kg în 3 luni, în funcţie de metabolism.

Alimente permise şi interzise

Ca să ţii corect această cură de slăbire, trebuie să excluzi din meniu cerealele şi derivatele din cereale, zahărul, îndulcitorii naturali, mierea, sucurile cu acid, fructele, cartofii, morcovii, lactatele degresate şi carnea slabă.

Mizează pe carne de porc, de vită, de oaie şi miel, peştele gras şi ficatul. De asemenea, consumă smântână, unt, brânzeturi grase, ouă, uleiuri de cocos, măsline, avocado, susan, nuci, seminţe şi fructe oleaginoase. Pe lista cu alimente permise în această dietă se numără şi legumele cu frunze verzi, plantele aromatice, legumele cu puţine calorii: broccoli, fasole verde, dovlecel, fenicul, varză de Bruxelles, castraveţi, conopidă. Poţi mânca, însă, ocazional, morcov, ţelină, fasole, năut, mazăre, ciuperci.

Meniu de dieta ketogenică pe 1 săptămână

Luni:

Mic dejun: şuncă, ouă şi roşii

Prânz: salată cu pui, ulei de măsline şi brânză feta

Cină: somon cu sparanghel gătit în unt

Marţi

Mic dejun: omletă cu busuioc şi brânză de capră şi roşii

Prânz: băutură din lapte de migdale, unt de arahide, pudră de cacao  

Cină: chiftele din carne, brânză cheddar şi legume

Miercuri

Mic dejun: băutură din lapte de migdale, unt de arahide, pudră de cacao  

Prânz: salată de creveţi cu ulei de măsline şi avocado

Cină: carne de porc cu parmezan, broccoli şi salată verde

Joi

Mic dejun: omletă cu avocado, ardei iute, ceapă şi condimente

Prânz: un pumn de nuci, sparanghel, avocado şi ierburi aromatice

Cină: pui umplut cu brânză şi salată de legume

Vineri

Mic dejun: iaurt gras, unt de arahide   

Prânz: carne de vită gătita în ulei de cocos şi legume cu indice glicemic redus

Cină: şuncă, ouă şi brânză

Sâmbătă

Mic dejun: omletă, brânză şi legume

Prânz: şuncă, brânză şi nuci

Cină: peşte gras, ouă şi spanac, gătite în ulei de cocos

Duminică

Mic dejun: ouă prăjite, şuncă şi ciuperci

Prânz: carne, brânză, avocado şi legume

Cină: friptură de pui, ouă şi salată verde.

 

Raluca Mihaela Glişcă

Nutritionist & Health Coach

ralucamihaela.ro; 0733.032.032

Deşi această dietă a fost creată pentru a ajuta copiii care suferă de epilepsie, am observat că, din ce în ce mai multe persoane apelează la ea, deoarece îi ajută să piardă kilogramele în plus. Este adevărat că persoanele care urmează dieta pot avea rezultate uimitoare pe termen scurt, însă pe termen lung aceasta produce efecte negative în corp. Printre efectele adverse se numără: un nivel scăzut de energie, constipaţie, dureri de cap, probleme de concentrare, probleme cu somnul, respiraţie urât mirositoare, crampe musculare şi lista poate continua.