Cum gestionezi crizele biliare

1 2 jpg jpeg

Vezica biliară, cunoscută şi sub numele de colecist, este un organ în formă de pară, legat de ficat. Are rolul de a stoca bila (fierea) – un lichid vâscos, de culoare gălbui-verzuie, care e secretat de ficat şi care intervine în procesul de digestie. Criza biliară este cauzată, cel mai adesea, de prezenţa calculilor biliari (în termeni populari „pietre la fiere“). Cele mai frecvente simptome sunt durerile acute în partea dreaptă a abdomenului, greaţă, febră şi diaree.

Cauza colicilor

Calculii sunt compuşi, în majoritatea cazurilor, din colesterol cristalizat. Forma, talia şi numărul lor variază – de la cea a unui grăunte de nisip la dimensiunea unei mingii de golf. De cele mai multe ori, pietrele nu provoacă niciun simptom. Totuşi, pot astupa conductele prin care fierea se duce spre ficat şi spre intestin. Pentru că nu mai reuşeşte să se golească, vezica biliară se umflă, ceea ce duce la dureri violente – aşa numita colică biliară. Se întâmplă însă ca pietrele să nu cauzeze colici, fiind descoperite, cel mai adesea, din întâmplare, în cursul unei ecografii abdominale.

Bine de ştiut!

Intensitatea simptomelor în caz de colică biliară un depinde de dimensiunea calculilor. Adesea, calculii mici, care migrează în conductele biliare, pot provoca dureri puternice, în timp ce pietrele cu volum important sunt prea mari pentru a bloca căile biliare.

Citeşte mai multe pe această temă AICI