Cum deosebim simptomele coronavisului de cele ale virusului gripal – Ce se ştie până acum şi cum ne protejăm

1 coronavirus gripa jpg jpeg

Coronavirusul ori virusul gripal, care ar trebui să ne îngrijoreze mai tare? Focarul de coronavirus, denumit COVID-19, este principalul subiect tratat de publicaţiile online şi de print din ultimele săptămâni, însă nu este ignorată nici evoluţia în forţă a virusului gripal.

Până acum, noul coronavirus (COVID-19) a dus la peste 75.000 de îmbolnăviri şi la peste 2.000 de decese, în principal în China. Cifrele acestea, deşi importante, nici nu se compară cu efectele negative pe care le-a făcut virusul gripal (influenza) în Statele Unitele ale Americii până în acest moment. Estimativ, influenza a produs 26 de milioane de îmbolnăviri, 14.000 de decese şi 250.000 de oameni sunt internaţi în spitale, conform cercetătorilor americani de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Oamenii de ştiinţă studiază comportamentului virusului gripal de câteva decenii, prin urmare se cunosc o mulţime de informaţii utile pentru acest sezon gripal; ştim la ce să ne aşteptăm şi cum putem combate virusul.

În opoziţie, despre COVID-19 se ştiu extrem de puţine lucruri şi nu se poate estima impactul pe care îl poate avea asupra întregii lumi: câte îmbolnăviri va face coronavirus şi la câte decese se va ajunge.

Coronavirus în contrast cu virusul gripal – Ce spun specialiştii

„În ciuda morbidităţii şi a mortalităţii cauzate de gripă, există o certitudine legată de gripa sezonieră“, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, într-o conferinţă de presă organizată recent la Casa Albă, SUA. Împreună cu ceilalţi specialişti în domeniu, Fauci garantează că, pe măsură ce vom intra în lunile martie şi aprilie, cazurile de gripă vor scădea. Nu acelaşi lucru poate spune despre evoluţia coronavirusului, în jurul căruia gravitează multe necunoscute.

De aceea, eforturile pe care le fac cercetătorii din toată lumea pentru a găsi antidotul împotriva COVID-19 sunt uriaşe. Toată atenţia lor este focusată pe ceea ce se ştie până acum şi pe ceea ce pot scoate la iveală despre virus fiecare îmbolnăvire şi deces în parte. Comparativ cu gripa, iată ce se ştie despre infecarea cu COVID-19!

Simptomatologie şi severitate

Ambele virusuri gripale (cele responsabile pentru gripa A şi gripa B) şi COVID-19 sunt contagioase şi provoacă afecţiuni respiratorii.

Cele mai frecvente simptome, conform CDC,se referă la febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, secreţii nazale şi nas înfundat, oboseală şi, uneori, vărsături şi diaree. De reţinut că simptomele gripei apar adesea brusc. Cei mai mulţi oameni care contractează virusul gripal se recuperează în mai puţin de 2 săptămâni. La unele persoane, însă, gripa provoacă complicaţii, inclusiv pneumonie.

În aceea ce priveşte COVID-19, doctorii încearcă în continuare să înţeleagă tabloul complet al simptomelor şi severitatea cu care atacă organismul acest virus. Într-un studiu de mici dimensiuni, în care au fost implicate 100 de persoane îmbolnăvite, simptomele comune au fost de febră, tuse şi tulburări de respiraţie. Doar 5% dintre pacienţi au acuzat dureri de gât şi secreţii nazale şi doar 1-2% s-au confruntat cu scaune apoase, greaţă şi vărsături.

Un alt studiu recent, considerat a fi cel mai amplu efectuat până acum despre COVID-19 – s-au analizat date de la 44.672 de bolnavi din China, în perioada 31 decembrie 2019-11 februarie 2020, a scos la iveală că 80,9% (36,160 de pacienţi) dintre cazuri au fost considerate a fi cu severitate moderată, 13,8% (6,168 de bolnavi) dintre cazuri au intrat la categoria boală severă, iar 4,7% (2.087 de oameni), au fost catalogate drept cazuri critice. De menţionat că în ultima categorie s-au manifestat simptome de insuficienţă respiratorie, şoc septic şi/sau disfuncţie/insuficienţă multiplă de organ, după cum au notat oamenii de ştiinţă în China CDC Weekly.

Atenţie! Este important de ştiut că, din moment ce virusurile respiratorii cauzează simptome similare, poate deveni dificilă distingerea tipurilor de virus doar după manifestări.

Rata de mortalitate

Până acum, în acest sezon gripal, aproximativ 0.05 % dintre bolnavii cu gripă au murit în Statele Unite, conform datelor CDC. Rata mortalităţii în cazul COVID-19 pare să fie mai mare decât cea asociată cu gripa.

Într-un studiu publicat la 18 februarie, de China CDC Weekly, cercetătorii au ajuns la concluzia că rata de deces se situează undeva în jurul a 2,3% pe teritoriul chinez. Asta înseamnă o rată mult mai mare decât cea care are legătură cu gripa, care în mod obişnuit gravitează în jurul a 0,1% în SUA, potrivit publicaţiei The New York Times.

Prevenţie

Spre deosebire de sezonul de gripă, pentru care există un remediu (vaccinul antigripal) care protejează de infecţie, pentru COVID-19 nu există antidot. Însă cercetătorii de la U.S. National Institutes of Health sunt în plin proces să găsească şi să dezvolte vaccinul-remediu. Oamenii de ştiinţă intenţionează să lanseze în următoarele 3 luni un studiu clinic, în faza 1, a unui potenţial vaccin pentru COVID-19.

Recomandările generale ale CDC pentru prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii, luându-se în calcul atât virusul gripal, cât şi coronavirusul sunt:

-spălatul des pe mâini cu apă şi săpun pentru cel puţin 20 de secunde;

-evitarea contactului cu ochii, nasul şi gura când nu avem mâinile curate;

-evitarea contactului cu oameni bolnavi;

-izolarea la domiciliu în caz de boală;

-curăţarea şi dezinfectarea cât mai des a obiectelor şi suprafeţelor atinse.