Cruşinul, laxativul din natură. Cum îl consumi pentru beneficii maxime

1 shutterstock 706966948 1 jpg jpeg

Renumit pentru efectul laxativ, cruşinul este de ajutor pentru tratarea constipaţiei, precum şi pentru stimularea secreţiei bilei. Iată cum se administrează remediile!

Cruşinul (Rhamnus frangula) este un arbust cu flori alb-verzui care creşte prin crânguri, în luminişuri de păduri ori pe malul râurilor. De la el se foloseşte coaja ramurilor şi a tulpinilor (recoltată în lunile martie-aprilie), sub formă de pulbere ori de ceai. Această plantă este recunoscută ca fiind de folos la tratarea constipaţiei, având un efect laxativ/purgativ ce apare lent, la 8 ore de la administrare şi diferă în funcţie de doză. De asemenea, efectele terapeutice intervin şi în cazul disfuncţiilor hepato-biliare însoţite de constipaţie. Leacurile din scoarţă de cruşin sunt interzise persoanelor care suferă de obstrucţie intestinală, boala Crohn, colită ulceroasă, apendicită, hemoroizi şi femeilor însărcinate sau copiilor sub 14 ani.

Citeşte şi: 5 plante indicate în tratarea hemoroizilor

Accelerează tranzitul intestinal

În medicina naturistă se foloseşte frecvent scoarţa de cruşin, care are proprietăţi deosebite în tratamentul constipaţiilor.

Torni 250 ml de apă clococtită peste o linguriţă de coajă de cruşin. Laşi vasul acoperit 15 minute, după care îl fierbi la foc scăzut încă 15 minute. Bei cald seara, înainte de culcare, până se normalizează tranzitul intestinal.  Dacă este vorba de o constipaţie mai veche, poţi bea o ceaşcă cu ceai şi dimineaţa pe stomacul gol. În cazul în care constipaţia persistă, consultă medicul! Nu consuma preparate din scoarţă de cruşin mai mult de 7 zile pe lună, la rând.

În cazul în care vrei să scapi de excesul de kilograme, ia în fiecare dimineaţă câte un vârf de cuţit de pulbere de scoarţă de cruşin timp de o săptămână pe lună.

De ajutor în crize de fiere

Coaja de cruşin stimulează producţia de bilă. O poţi consuma sub formă de pulbere, un vârf de cuţit de 3-4 ori pe zi, după mesele principale, nu mai mult de o săptămână. Efectul laxativ ori purgativ al ceaiului de cruşin ajută şi la curăţarea organismului de toxine, la reglarea funcţiilor ficatului, tratând unele afecţiuni hepatice. Reglează digestia, curăţând intestinele, distrugând viermii intestinali şi inhibând dezvoltarea bacteriei Helicobater pylori (responsabilă pentru afecţiuni gastrice, precum ulcerul).

Atenţie!

Nu bea ceai de cruşin în cantităţi mari, pentru că poţi avea colici puternice şi scaune lichide! Nu consuma planta proaspătă, pentru că provoacă greţuri şi vărsături!

Bine de ştiut!

Planta de cruşin se foloseşte numai după un an de la recoltare.