Recent, îndrăgita actriţă Christina Applegate, cunoscută datorită rolului Kelly Bundy din „Familia Bundy”, a dezvăluit că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă.

 Actriţa în vârstă de 49 de ani a anunţat pe Twitter că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în urmă cu câteva luni.

„Salut, prieteni! Acum câteva luni am fost diagnosticată cu scleroză multiplă (MS). A fost o călătorie ciudată. Dar am avut sprijinul câtorva oameni care ştiu că au aceeaşi afecţiune. A fost un drum greu. Dar, aşa cum toţi ştim, drumul merge mai departe. Cu excepţia cazului în care vreun tâmpit îl blochează”, a scris actriţa.

În 2008, Christina Applegate a suferit o dublă mastectomie după ce a fost depistată cu cancer mamar. Actriţa a optat pentru această intervenţie după ce a fost testată pozitiv cu gena BRCA1, asociată cancerului de sân. 

Ce este scleroza multiplă

Boală neurologică cronică, scleroza multiplă (SM) afectează sistemul nervos central. Măduva spinării, nervii ochilor, dar şi creierul sunt conectate între ele prin nişte fibre nervoase şi nervi, iar când învelişul acestora (cunoscut ca teacă de mielină) începe să se inflameze şi să se deterioreze, atunci impulsurile nervoase care se transmit între ele se întrerup. Scleroza este de aproape două ori mai des diagnosticată la femei, iar vârsta medie la care ea apare este de 30 de ani.

Când vine vorba de semnele sclerozei multiple, important de ştiut este că nu există două persoane la care boala să se manifeste în acelaşi mod. În plus, de multe ori simptomele afecţiunii sunt aparent banale, de aceea sunt trecute uşor cu vederea, iar problema este mai greu diagnosticată de medici. „Frecvent întâlnite la persoanele care suferă de scleroză sunt amorţelile care apar la nivelul braţelor şi picioarelor. Pacientul poate avea dureri la nivelul extremităţilor, poate simţi senzaţia de furnicături, dar şi de spasme musculare (apare în aproape 40% dintre cazuri)“, explică medicul neurolog Virgil Rotaru. În unele cazuri, persoana poate simţi senzaţia de „ace în corp“, de mâncărime la nivelul mâinilor sau picioarelor, dar şi de arsură,  care apare brusc şi este de intensitate mare.  

Pot apărea tulburări de echilibru

În primul stadiu al bolii, cele mai întâlnite semne care anunţă scleroza multiplă sunt tulburările de echilibru şi cele de vorbire. Treptat, persoana poate pierde coordonarea în timpul mersului, dar şi atunci când stă pe loc. Mai exact, pot apărea senzaţia de slăbiciune musculară şi tremorul, ceea ce face ca mersul pe jos şi activităţile din timpul zilei să fie tot mai dificile. Problemele de vorbire sunt un alt simptom care apare des la debutul bolii. În timpul conversaţiei, persoana simte nevoia să facă mai multe pauze şi reuşeşte cu mare greutate să se concentreze pentru a-şi putea duce ideea până la capăt.  

Vederea înceţoşată, unul dintre simptome

În multe din cazuri, persoanele care suferă de scleroză multiplă pot întâmpina probleme de vedere. Aceastea afectează, de obicei, un singur ochi. „La început poate apărea senzaţia de vedere dublă (diplopie) sau înceţoşată. La unii pacienţi, nervii optici se pot inflama, ceea ce poate duce la îngustarea câmpului vizual“, afirmă doctorul Virgil Bogdan Rotaru. Atât femeile, cât şi bărbaţii care suferă de această afecţiune pot suferi pareze faciale, ale membrelor de aceeaşi parte (hemipareză) sau ale membrelor inferioare (parapareză). 

Cum se mai poate manifesta boala:

  • problemele ale vezicii urinare (urinare frecventă, incapacitatea de a ţine urina);
  • starea de oboseală (senzaţia de somnolenţă şi de slăbiciune musculară);
  • apetit sexual mai redus;
  • constipaţie;
  • tulburări psihice: depresie, tulburare bipolară, demenţă (de regulă în stadii avansate).

Citeste si: Ce este lupusul, boala de care suferă Selena Gomez