Cercetătorii confirmă: un stil de viaţă sănătos poate creşte speranţa de viaţă

1 2 jpg jpeg

Factori implicaţi în creşterea speranţei de viaţă

Studiul a analizat informaţiile medicale despre 78.865 de femei, respectiv 44.354 de bărbaţi disponibile pe o perioadă de 34 de ani, respectiv 27 de ani. Cercetarea s-a bazat pe analiza unor obiceiuri frecvente care pot avea un impact asupra sănătăţii, printre care mişcarea şi activitatea fizică, dieta alimentară şi consumul de alcool.

Cercetătorii au stabilit valori de referinţă pentru a clasifica factorii cu risc scăzut: minim 30 de minute de mişcare pe zi, un consum moderat de alcool (până la 15 g pentru femei şi până la 30 g pentru bărbaţi), o dietă alimentară variată şi un indice de masă corporală cuprins între 18,5 şi 24,9 kg/m². Astfel, s-a demonstrat o creştere a speranţei de viaţă în cazul persoanelor care îndeplinesc aceste criterii. În cazul participanţilor la studiu care nu au respectat aceste criterii, cercetătorii au estimat o speranţă de viaţă pentru cei aflaţi la vârsta de 50 de ani de +29 de ani în cazul femeilor, respectiv de +25,5 de ani în cazul bărbaţilor. Iar în cazul celor care au adoptat aceste obiceiuri sănătoase, speranţa de viaţă a fost semnificativ mai ridicată, estimată la 43,1 ani pentru femei şi 37,6 ani în cazul bărbaţilor.

Consumul moderat de bere şi longevitatea

Studii efectuate în rândul populaţiei de-a lungul timpului au arătat contribuţia berii la scăderea riscului relativ de apariţie a unor afecţiuni, comparativ cu abstinenţa sau consumul în exces, fapt susţinut şi de studiul cercetătorilor de la Harvard. Subiecţii cu un obicei de consum redus sau moderat de alcool au prezentat riscul cel mai scăzut de mortalitate din orice cauză. Acele persoane care au consumat mai puţin sau acelea care au început să consume mai mult au avut un risc relativ mai mare cu 29% şi respectiv cu 32% în timpul monitorizării.

Totodată, cel mai mic risc relativ de mortalitate, cu o scădere de circa 10%, s-a observat la consumul de aproximativ două pahare de bere pe zi la bărbaţi şi un pahar de bere pe zi la femei. Se crede că beneficiul net asupra sănătăţii datorat consumului moderat de alcool acţionează în primul rând prin efectul său cardio-protector . La acest efect se adaugă însă cel produs de conţinutul de polifenoli al berii, datorat hameiului, cu proprietăţi antioxidante demonstrate, şi care ajută la stimularea circulaţiei sângelui.

„Interesul arătat de cercetători pentru investigarea efectelor consumului moderat de bere nu face decât să reconfirme calităţile incontestabile ale acestei băuturi. Impactul său pozitiv pentru organism, atunci când este consumată cu moderaţie, decurge clar din conţinutul scăzut de alcool şi atributele recunoscute ale ingredientelor sale: cereale, hamei şi apă.

De aceea, un studiu care să fie axat strict pe legătura dintre consumul moderat de bere şi longevitate ar adăuga în mod cert valoare în literatura de specialitate”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii încadrează consumul moderat de bere la 330 ml pe zi pentru femei şi 660 ml de bere pentru bărbaţi.