Ce trebuie să ştii despre epilarea definitivă

1 shutterstock 1691538052 jpg jpeg

Aprilie este ultima lună în care mai poţi apela la epilarea definitivă până la venirea verii, spun dermatologii. Aşa că ne-am interesat pentru tine ce implică acest procedeu, care sunt rezultatele, dar şi riscurile.

În ultimii ani, epilarea definitivă a devenit una dintre metodele cu „termen mai mare de garanţie”. Câteva şedinţe te pot scăpa de părul nedorit chiar şi pentru jumătate de an.  Procedeul se poate realiza cu ajutorul fie al laserului, fie al luminii pulsate (IPL - Intense Pulsed Light). Prin acest procedeu, poate fi eliminat părul din mai multe zone: axile, mustaţă/bărbie, faţă, gambe, inghinal etc. În ciuda numelui său, epilarea nu este chiar… definitivă! Mai este nevoie de şedinţe de epilare de întreţinere, ce trebuie realizate o dată la câteva luni.

Ai pielea mai închisă? Iată ce-ţi este indicat!

Deşi funcţionează pe acelaşi mecanism, de distrugerea a firelor de păr sub acţiunea energiei luminoase, epilarea cu lumină pulsată ori cea pe bază de laser se adresează unor tipuri diferite de pacienţi. „Absorbind energia luminoasă, firele de păr se încălzesc şi sunt distruse celulele care prin diviziune dau naştere firului de păr. Nu toate firele de păr sunt în aceeaşi fază de creştere. IPL sau laserul acţionează doar asupra firelor aflate în prima fază de creştere-anagen”, susţine Adina Dobriţoiu, medic specialist dermato-venerolog la Clinica Myderm, din Bucureşti. Spre deosebire de epilarea cu laser, recomandată de regulă persoanelor cu pielea deschisă şi cu părul închis la culoare, cea cu lumină pulsată este indicată persoanelor care au pielea mai închisă la culoare. Metoda IPL este folosită pentru îndepărtarea părului din zone mai restrânse, în timp ce procedeul cu laser se foloseşte pe zone mai mari, precum spatele sau picioarele. Tocmai de aceea, multe dintre centrele de înfrumuseţare folosesc ambele modalităţi de epilare definitivă.

Arsura sau înţepătura, posibile

Ambele proceduri de epilare sunt concepute pentru a putea fi uşor de suportat. Cu toate acestea, nivelul de suportabilitate a durerii diferă de la o persoană la alta. „În timpul tratamentului se poate simţi o uşoară senzaţie de durere, de arsură sau de înţepătură”, adaugă medicul dermatolog. Pentru a atenua posibilele senzaţii neplăcute, se poate apela la creme cu efect anestezic, care se aplică cu 30-60 de minute înainte de începerea procedurii. În funcţie de zona tratată, de culoarea şi grosimea firelor de păr, tratamentul constă în 4-6 şedinţe, care se realizează la interval de 4-6 săptămâni. Dacă pentru zone mai restrânse, cum este cea axială, şedinţa de epilare poate dura 10-15 minute, pentru zone mai mari, precum picioarele, tratamentul poate dura chiar şi 1-2 ore.   

Crema cu SPF 30, indicată după şedinţe

Înainte de şedinţele de epilare se evită cu 4-6 săptămâni pensarea, smulgerea firului de păr, epilarea cu ceară sau cu aparat epilator. Nu trebuie să folosească autobronzante, creme depilatoare sau produse de decolorare a părului. Pentru a evita riscul de arsură, persoană trebuie să evite cu două săptămâni înainte şi expunerea la soare a zonei care urmează să fie epilată. La fel de important este ca în seara de dinaintea începerii şedinţelor zona ce urmează să fie epilată să se radă cu aparatul de ras. Epilarea cu ceară, cu creme sau cu aparatul trebuie evitată nu doar înaintea începerii procedurii, ci pe tot parcursul tratamentului. ,,După şedinţe nu trebuie ca zona epilată să fie expusă razelor solare timp de o lună şi trebuie folosită o cremă de fotoprotecţie SPF 30”, spune medicul Adina Dobriţoiu.

Procedeu interzis în sarcină

Epilarea definitivă poate avea efecte secundare, ca orice alt procedeu. În unele cazuri, pielea se poate înroşi, asemenea unei mici arsuri solare, „simptom” ce poate persista cel mult 12-24 de ore. „Tratamentul este în majoritatea cazurilor lipsit de reacţii adverse. Cu toate acestea, în unele situaţii pielea poate răspunde neaşteptat şi poate apărea hipo/hiperpigmentarea, mai exact modificarea culorii ei”, explică medicul dermatolog. Înlăturarea definitivă a firelor de păr este contraindicată în cazul persoanelor: însărcinate, cu boli fotosensibile (lupus, erupţie polimorfă la lumină, dermatomiozită, urticarie solară), celor care iau medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice, antidepresive, anxiolitice, antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene).