Diferite medicamente, dar şi unele alimente, precum cele bogate în grăsimi nesănătoase, mâncăruri procesate, carnea roşie, pot strica echilibrul florei intestinale. Din fericire, există şi alimente care pot reface flora intestinală.

Iaurt

Un aliment bun pentru flora intestinală este iaurtul. Are în componenţa sa culturi de bacterii vii, care întăresc sistemul imunitar şi ajută la buna funcţionare a digestiei. Este ideal să mănânci iaurt mai ales dacă iei antibiotice. Dacă nu îţi place iaurtul, trebuie să ştii că şi kefirul este benefic pentru refacerea florei intestinale.

Varză murată

Varza murată ajută bacteriile benefice să se mobilizeze, astfel încât să devină mai rezistente la posibilele atacuri ale microorganismelor agresive.

Acţiunea benefică se datorează procesului în urma căruia lactoza se transformă în acid lactic.

Alimente bogate în fibre

Fibrele au capacitatea de a acţiona asupra tranzitului. Fibrele insolubile absorb excesul de apă din intestin, în timp ce fibrele solubile formează un gel vâscos, care încetineşte absorbţia zaharurilor. În colon, bacteriile bune se vor hrăni cu aceste fibre, ajutând la sinteza unor vitamine. Fibre solubile se găsesc în morcovi, ţelină, castraveţi, citrice, linte, năut, iar cele insolubile în cerealele integrale, orez brun, stafide, struguri, nuci.

Miere

Şi mierea ajută la refacerea echilibrului florei. Datorită conţinutului de fructo-oligozaharide, mierea este considerată un produs alimentar prebiotic (prebioticele sunt compuşi care favorizează dezvoltarea bacteriilor bune). Astfel, ajută la restabilirea florei normale şi combate constipaţia. Mierea are şi o puternică acţiune antibacteriană. Are, de asemenea, efect de calmare a mucoasei gastrice.