Ce soluţii naturale poţi folosi contra durerilor de gât

1 durere gat jpg jpeg

Cunoaştem cu toţii acea senzaţie neplăcută, în care de-abia putem înghiţi din cauza durerii din gât. În termeni medicali, se numeşte faringită şi este cauzată, cel mai adesea, de o infecţie virală sau, mai rar, de una bacteriană. Poţi scăpa de disconfort cu ajutorul unor remedii naturale.

Exceptând cazurile în care ai o infecţie bacteriană şi numai administrarea antibioticului te poate scăpa de durerea în gât, faringita este cauzată de infecţii virale precum răceala şi gripa şi necesită tratament pentru ameliorarea simptomelor. În cazul unei simple viroze, ai la dispoziţie mai multe remedii la îndemâna oricui.   

Mierea

Numeroase studii arată că acest superaliment este mai eficient în calmarea unui gât iritat decât antitusivele care conţin dextrometorfan. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice ale fitonutrienţilor din miere fac minuni în cazul durerilor în gât. Polifenolii din componenţa mierii sunt excelenţi agenţi antivirali. Se consumă câte 1-2 linguriţe de miere până la ameliorarea simptomelor şi nu se încălzeşte niciodată la o temperatură mai mare de 37 - 40 °C, pentru a nu-i distruge calităţile. Singura contraindicaţie a mierii este că nu se administrează copiilor mai mici de 1 an, pentru a nu risca să facă botulism. Iar diabeticii trebuie să ceară sfatul medicului înainte de-a o consuma.

Oţetul de mere

Este un tonic natural cu un ingredient benefic în cazul durerilor în gât, acidul acetic, care contribuie la distrugerea bacteriilor dăunătoare. Hipocrate, părintele medicinii, recomanda o combinaţie de succes - 1 cană de apă caldă amestecată cu 1 lingură de oţet de mere şi 1 de miere.

Ceaiurile

Faringita mai poate fi combătută şi cu ajutorul unor plante cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacterene, precum ghimbirul. Pentru ceai, ai nevoie de rădăcină proaspătă de ghimbir, 1 l de apă, 1 lingură de miere şi jumătate de lămâie stoarsă (care conţine vitamina C şi alţi antioxidanţi ce reduc inflamaţia). Curăţă rădăcina şi dă-o pe răzătoare într-un bol. Fiebe apa şi apoi toarnă 1 linguriţă de ghimbir în apa scoasă de pe foc. Acoperă cu un capac apa cu ghimbir şi las-o la infuzat 10 minute. Adaugă apoi miere şi serveşte ceaiul călduţ sau chiar răcit.

Alt ceai care poate reduce inflamaţia din gât este cel de mentă, care are calitatea de-a amorţi zona iritată. Pune câteva frunze de mentă în apa care trebuie să fiarbă 3 - 5 minute, apoi, după fierbere, scoate frunzele şi bea ceaiul cu miere sau neîndulcit. La fel se procedează şi cu muşeţelul, indicat în cazul unei infecţii sau al unei dureri. Inhalaţiile cu abur de muşeţel sunt, de asemenea, benefice. 

Gargara cu apă sărată

Gargara cu apă sărată ajută la menţinerea unei cavităţi bucale curate, dar şi la combaterea inflamaţiilor. Pui un sfert sau o jumătate de linguriţă de sare într-o cană de apă caldă şi faci gargară zilnic, la fiecare 3 ore. Poţi adăuga şi puţin usturoi dat pe răzătoare, pentru alicina pe care o conţine, o substanţă care ucide bacteriile dăunătoare.  

Când ceri sfatul specialistului  

Dacă durerea în gât persistă mai mult de o săptămână sau suspectezi că poţi avea COVID-19, în urma expunerii la persoane deja infectate sau a apariţiei altor simptome specifice infecţei cu noul coronavirus, ia legătura cu medicul de familie. Acesta îţi poate stabili diagnosticul şi-ţi poate recomanda tratamentul potrivit în funcţie de afecţiunea de care suferi.