Ce medicament alegi când te doare capul

1 durere cap medicamente jpg jpeg

Din când în când, se întâmplă să ne confruntăm cu dureri de cap. Chiar dacă, de cele mai multe ori, ele trec de la sine, e bine să ştii la ce medicamente să apelezi pentru a le trata.

Durerile de cap sunt de mai multe feluri, potrivit Societăţii Internaţionale a Cefaleei.

  • Cefaleea primară. Cuprinde cefaleea de tip tensional (de intensitate moderată), cea de tip „în ciorchine“ sau cluster (durere foarte puternică, care apare în zona oculară) şi migrena. Aceasta din urmă „nu este o durere de cap simplă sau obişnuită, cum mulţi pacienţi cred, ci este una intensă, cu un caracter pulsatil, care poate apărea într-o anumită zonă a capului (de obicei pe o jumătate) şi care este frecvent însoţită de greaţă, vărsături, intoleranţă la zgomot şi lumină. Durata unui episod este de la 4 până la 72 de ore“, explică dr. Ana Maria Ghiţoiu, medic specialist neurologie.
  • Cefaleea secundară: Se manifestă la suferinzii de boli neurologice şi sistemice (cum este poliartrita reumatoidă).

Mai frecvente la femei

În timpul menstruaţiei sau înaintea ei, în sarcină sau la menopauză, durerile de cap sunt mai frecvente sau mai puternice. Asta se întâmplă din cauza fluctuaţiilor hormonilor. Totodată, în mai multe tipuri de brânză, printre care gorgonzola, brie, cheddar, mozzarella sau parmezan, când anumite proteine se descompun, se formează tiramina, o substanţă care poate declanşa dureri de cap. În plus, mezelurile conţin nitriţi şi nitraţi, substanţe care cresc fluxul de sânge spre creier, cauzând cefalee sau chiar migrene. Pe lângă alimentaţie, şi activităţile fizice solicitante, parfumurile foarte puternice, fumatul, deshidratarea, lipsa somului şi accesele de furie sunt vinovate de apariţia cefaleei.

În ce constă tratamentul

Există numeroase medicamente care pot atenua durerile de cap. În cazul cefaleei, sunt recomandate analgezicele (aspirina sau ibuprofenul) care pot fi cumpărate fără prescripţie medicală. Ele trebuie luate de la primele semne ale instalării durerii.

În schimb, pentru migrene, tratamentul cuprinde „o clasă specială de pastile, numită triptani. În cazul migrenei cronice, care durează de mai bine de 3 luni, iar frecvenţa şi intensitatea episoadelor este atât de mare încât interferează cu activitatea zilnică a pacientului, se urmează tratamente cu antidepresive triciclice, antiepileptice şi injectare de toxină botulinică tip A la nivelul muşchilor temporali“, adaugă dr. Ana Maria Ghiţoiu. Tratamentul cu triptani se administrează doar 9 zile pe lună.

INFO

Pentru a preveni apariţia cefaleei indusă medicamentos, nu lua analgezice mai mult de 15 zile/lună.

Consultă medicul dacă:

  • te confrunţi cu mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
  • durerile de cap nu se ameliorează cu niciun tratament;
  • te doare capul după ce strănuţi, tuşeşti sau îl mişti;
  • pe lângă cefalee, te mai confrunţi şi cu: ameţeală, pierderea echilibrului, amorţeală, furnicături, tulburări de vorbire sau de vedere;
  • trebuie să iei analgezice aproape zilnic.

Magneziul alungă migrenele

Mineralul reglează circulaţia sangvină la nivelul creierului, care este afectată în timpul migrenelor. Prin urmare, includerea în alimentaţie a fructelor şi a legumelor bogate în magneziu (fasole, banane, seminţe de floarea-soarelui, migdale, peşte, cartofi, năut, orez brun) reduce atât frecvenţa, cât şi intensitatea migrenelor. Un adult trebuie să consume minimum 200 mg de magneziu pe zi.

Sfatul specialistului

Dr. Ana Maria Ghiţoiu, medic specialist neurologie, Centrul Medical ProVita - Diagnostic şi tratament, Bucureşti

Unele migrene sunt precedate de simptome care anunţă durerea, cum sunt: flash-uri luminoase, pete întunecate, amorţeală sau furnicătura unui membru. Cauzele ei nu sunt nici până acum bine înţelese, dar se pare că factorii genetici şi de mediu joacă un rol important. S-a constat că peste 80% dintre cei care suferă de migrene au în familie cel puţin o rudă care se confruntă cu acest tip de durere. Întodeauna administrarea medicaţiei se va face prin prescripţie medicală de la specialist, evitând astfel aparţia cefaleei indusă medicamentos sau a altor complicaţii date de pastile.

Citeste si: Dr. Dan Mitrea: Există peste 150 de tipuri de dureri de cap