Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor in primele 6 luni. Dupa aceasta varsta ce fel de lapte se da la bebelusi si ce lapte pot consuma copiii peste 1 an?

Fie ca mama isi poate alapta exclusiv bebelusul sau completeaza nevoile nutritionale ale celui mic cu o formula de lapte, un lucru este cert. Laptele matern este pretios si nu trebuie irosit. Cand vine vorba despre ce fel de lapte se da la bebelusi, cel putin in cazul sugarilor pana intr-un an, laptele matern este optiunea optima.

Laptele matern Despre continutul nutritional

Licoarea aceasta unica are un continut nutritional diferit de la femeie la femeie, iar bogatia de elemente pretioase pentru sanatate difera in functie de cand s-a inceput alaptarea, ce dieta adoptata de mama, de momentul zilei, de sezon, dar si de frecventa alaptarii. Cu toate acestea, laptele matern contine toti nutrientii necesari, anticorpi si alti factori importanti pentru cresterea si dezvoltarea copilului si nu poate fi reprodus.

Cel fel de lapte se da la bebelusiLaptele de vaca, dupa 1 an

Dupa varsta de 1 an, copilul poate primi lapte de vaca, insa, in caltitati mici, nu mai mult de 100 ml pe zi si daca se poate sa fie degresat si sa nu se creeze un obicei din a alimenta copilul cu lapte de vaca. Acest lichid poate produce afectiuni metabolice, diaree, dureri abdominale si deficite nutritionale.

In caz ca nu stiai, sistemul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vaca, vorbim mai ales despre sugarii de pana intr-un an. Acest lucru poate provoca daune sanatatii rinichilor si a ficatului.

Opteaza pentru iaurt si branza de vaci dulce. Iaurtul natural, fermentat pe cale naturala, din lapte de vaca, poate fi asimilat usor chiar si de copiii mici si constituie o sursa excelenta de proteine si minerale. Iaurtul se recomanda copiilor incepand cu varsta de 7-8 luni si este de preferat iaurtul simplu, integral, fara adaosuri.

Bine de stiut! 

Un copil trebuie sa consume zilnic cel putin o jumatate de litru de lapte, deoarece reprezinta o sursa importanta de calciu. 

De la nastere la varsta de 6 luni, necesarul de calciu pe zi trebuie sa fie de 210 mg. Intre 6 si 12 luni, doza recomandata de calciu este de 270 mg, iar intre 1 si 3 ani, cantitatea de calciu necesara zilnic pentru buna dezvoltare a copilului – cand se produc puseele de crestere – este de 500 mg.

Citeste ami multe despre ce fel de lapte se da la bebelusi:

Bei lapte des? Iata ce poti sa patesti si cu ce-l poti inlocui zilnic

Laptele de capra, indicat celor cu intoleranta la lactoza